ΗΠΑ: Έχασαν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα;

Το κρατικό ραδιόφωνο του Ιράν ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός επιστήμονας Σαχράν Αμιρί, τον οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, τον είχαν απαγάγει αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, βρήκε άσυλο στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον.

Η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά από βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ατόμου που ισχυριζόταν πως ήταν ο Σ. Αμιρί και δήλωνε πως εργαζόταν στον οργανισμό ατομικής ενέργειας του Ιράν, έως το 2009, όπου και εξαφανίσθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του για προσκύνημα (το επονομαζόμενο «Χατζ») στην Σαουδική Αραβία.

Σε κάποια βίντεο το συγκεκριμένο άτομο ισχυριζόταν πως οι απαγωγείς του τον μετάφεραν στις ΗΠΑ όπου και υπέστη βασανιστήρια. Σε άλλο βίντεο δηλώνει πως κατάφερε να διαφύγει και με τη βοήθεια κάποιων ομάδων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το Μάρτιο σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC ο Σ. Αμιρί εργαζόταν για λογαριασμό της CIA αφού είχε αποσκιρτήσει στις ΗΠΑ.

Το πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει πως ο εν λόγω επιστήμονας έχει ζητήσει άσυλο από το Πακιστάν τείνει να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και σίγουρα δημιουργεί ερωτηματικά, τόσο για το τι πραγματικά έχει συμβεί αλλά και για το κατά πόσο τα μέτρα ασφαλείας των αμερικανικών υπηρεσιών είναι επαρκή, εάν βέβαια κάποιος δεχθεί την εκδοχή πως ο Σ. Αμιρί βρισκόταν αιχμάλωτος από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι κατασκόπων και πυρηνικών ερευνών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης καλά κρατεί και σίγουρα νέα επεισόδια πρόκειται να προστεθούν στο γαϊτανάκι που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια.