Επιτυχείς οι δοκιμαστικές βολές των M109A3GEA2

Απόλυτα επιτυχείς ήταν οι δοκιμαστικές βολές των αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A3GEA2 της πρώτης παρτίδας που πρόσφατα παρέλαβαν μονάδες του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού.

Οι δοκιμαστικές βολές διεξήχθησαν σε πεδίο βολής στην Ξάνθη και αφορούσαν μεταξύ άλλων τη σωληνομέτρηση και υπολογισμό του υπολοίπου ορίου ζωής του σωλήνα του οβιδοβόλου όπως επίσης και μια πρώτη αξιολόγηση της συνολικής κατάστασής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του “defence-point.gr” τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά και διαπιστώθηκε στην πράξη η πρώτη εντύπωση που είχε διαμορφωθεί κατά την επιθεώρηση των οβιδοβόλων στις μονάδες.

Πηγή: ΓΕΣ
Τις π
ρωινές ώρες της 13 Νοεμβρίου 2010, κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πλοίο GRANDE NAPOLI, το οποίο μετέφερε 70 αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3GΑ2, που παράλαβε πρόσφατα ο Ελληνικός Στρατός. Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα μεταφέρθηκαν σε Μονάδες Πυροβολικού της Βορείου Ελλάδας.

Τα οβιδοβόλα της πρώτης παρτίδας, που ας σημειωθεί σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις των επιτροπών του ΓΕΣ στη Γερμανία δεν ήταν αυτά που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αποδείχτηκε ότι είναι πλήρως αξιόμαχα και όσα προβλήματα ή ελλείψεις έχουν είναι επουσιώδη και ήδη το ΓΕΣ έχει αρχίσει τη διαδικασία αντιμετώπισής τους. Ας επισημανθεί εδώ ότι τουλάχιστον δύο εργοστάσια του Ελληνικού Στρατού, το 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους και το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στη Θεσσαλονίκη με την πάροδο των ετών έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην επισκευή και ανακατασκευή συστημάτων του τύπου ενώ παράλληλα έχουν αναπτύξει περιφερειακά συστήματα για την υποστήριξή τους όπως ηλεκτρονικό σύστημα φόρτισης των συσσωρευτών με τη χρήση του ηλεκτρικού δικτύου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Καθολική είναι πλέον η διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός του ΓΕΣ αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος αφού έναντι ενός σχετικά μικρού κόστους (περί τα 17 εκατ. ευρώ για 223 M109A3GEA2) το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού ανανέωσε σημαντικά το στόλο και ενίσχυσε δραματικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μαζί με τα οβιδοβόλα παρελήφθησαν σημαντικές ποσότητες ανταλλακτικών που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και υψηλή διαθεσιμότητα του στόλου για τα επόμενα χρόνια.