Επικείμενη προμήθεια 9 A129 Mangusta από την Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα επαφές για την προμήθεια εννέα επιθετικών ελικοπτέρων τύπου A129 Mangusta από την ιταλοβρετανική Agusta Westland για την αντιμετώπιση της κουρδικής απειλής στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Βεγκντί Γκιονούλ, ανακοίνωσε ότι η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας χρήζει άμεσης ενίσχυση και προς αυτή την κατεύθυνση οι επαφές θα κατευθυνθούν στην TUSAS (Turkish Aerospace Industries) οι οποίες έχουν εξάλλου αναλάβει έργο συμπαραγωγής για 50 επιθετικά ελικόπτερα με την Augsta Westland.

Σχετικά, η τουρκική υπηρεσία προμηθειών, η υποδιεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και η Agusta Westland υπέγραψαν συμβόλαιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008 για τη συμπαραγωγή 50 T129, δηλαδή της τουρκικής έκδοσης του A129.

Καθότι τα Τ129 προβλέπεται να καταστούν επιχειρησιακά το 2014, η επείγουσα παραγγελία των A129 έρχεται να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε ο Γκιονούλ, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις χρειάζονται και μεταφορικά ελικόπτερα τα οποία θα προμηθευτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα τύπου UH-60 Blackhawk της Sikorsky.