Επικείμενη επιλογή συμβούλου αποκρατικοποίησης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα το «defence-point.gr», στις 19/11, είχε αναφερθεί στο περιεχόμενο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού για τις αμυντικές βιομηχανίες, το οποίο επιβεβαίωσε σήμερα ο ΑΝΥΕΘΑ, Πάνος Μπεγλίτης.


Στις 14 Οκτωβρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για υποβάλλουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για τα ΕΑΣ. Έκτοτε, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που συνεργάστηκαν για να προχωρήσουν τη διαδικασία, ολοκλήρωσαν το προκαταρκτικό στάδιο, και πλέον απομένει η επιλογή και ανακοίνωση του χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα επιβλέψει τη διαδικασία, όπως άλλωστε είναι και η διεθνής πρακτική.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση του ιστοχώρου μας, στις 19 Νοεμβρίου, αναφερόταν στην «επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των κρατικά ελεγχόμενων εταιριών της αμυντικής βιομηχανίας, ως κυβερνητική πολιτική επιλογή».

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «defence-point.gr» συνέχιζε, ότι «…Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, η πρώτη κατά μεταξύ των κρατικά ελεγχόμενων αμυντικών βιομηχανιών είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στα οποία το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 99,81%, και η ιδιωτικοποίηση των οποίων πρόκειται να γίνει μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης σε στρατηγικό επενδυτή, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας το Γ’ τρίμηνο του 2011». Επίσης, αποκαλυπτόταν ότι την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Διαφορετική είναι η κατάσταση για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), εταιρία για την οποία η κυβέρνηση έχει επιλέξει την προώθηση της αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Κατά συνέπεια, όσα ανακοίνωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, δεν αποτελούν παρά συνέχεια της διαδικασίας, σε μια προσπάθεια να αρθεί το τρομακτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Μόνο τα ΕΑΣ έχουν ΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΧΡΕΗ ΥΨΟΥΣ 1,2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ! Ποσό ιλιγγιώδες! Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι ο αγοραστής πρέπει να είναι πολύ… φιλόδοξος και να διαθέτει τρομακτικό όγκο παραγγελιών, σε όλο τον κόσμο, ώστε η απόκτηση εγκαταστάσεων των ΕΑΣ να του εξασφαλίζει γεωγραφική εγγύτητα σε μια σειρά από γεωγραφικές ζώνες – περιοχές όπου αναπτύσσει συνεργασίες, άρα το σύνολο του χαμηλότερου εργατικού κόστους και η μικρότερη απόσταση μεταφοράς του παραγόμενου προϊόντος να δικαιολογεί την οικονομική επένδυση στην εταιρία.

Σε διαφορετική περίπτωση, για να μην αυταπατόμαστε, μόνο επιχειρηματίας που επιθυμεί να αυτοκτονήσει οικονομικά θα ενδιαφερόταν, δυστυχώς, για την εταιρία: Τι ακριβώς καλείται να αγοράσει; Το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος ή μήπως τις δεκάδες εκκρεμότητες ακόμη και σε ζητήματα αδειοδότησης των εγκαταστάσεων της εταιρίας και άλλων τραγελαφικών καταστάσεων; Το ζητούμενο είναι, έστω και την τελευταία στιγμή, να περισωθεί ότι είναι δυνατόν και να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, αφού αποτυχία επίλυσης του προβλήματος, απλώς θα σηματοδοτήσει την οριστική χρεοκοπία της εταιρίας και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ένα τρομακτικό βάρος για την ελληνική οικονομία στη σημερινή συγκυρία.

Ακολουθεί το απόσπασμα της εισηγητικής έκθεσης στο σχετικό κεφάλαιο με τίτλο «Πολιτική αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεις», όπου τίθεται το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως αυτό δημοσιεύτηκε από το «defence-point.gr» στις 19 Νοεμβρίου:

«Πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα. Μια μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων προβλέπεται για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση. Τέλος, πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια».

Ειδικότερα για το σύνολο των κρατικά ελεγχόμενων αμυντικών βιομηχανιών, στο σχετικό υποκεφάλαιο αναφέρονταν τα εξής:

«Αμυντικές Βιομηχανίες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Η πολιτική της κυβέρνησης για τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ προωθεί αναδιάρθρωση και είσοδο στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης, ενώ για την ΕΑΒ προωθεί την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Η διαδικασία εξορθολογισμού και αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου στις αμυντικές βιομηχανίες πρόκειται να εγκατασταθεί εντός του 2011. Θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστο στην εξάλειψη ζημιών στην περίπτωση αμιγούς κρατικού ελέγχου και αφετέρου στην αναπτυξιακή προοπτική για τις εταιρίες με συμμετοχή ιδιωτικής τεχνογνωσίας. Για όλα τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία προγραμματίζεται να εγκατασταθούν εντός του 2011 οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου μέχρι και το έτος 2013.

Τέλος το πλήρες σχέδιο δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο 2010 σύμφωνα και με τη δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και δυναμικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές ή άλλες εταιρείες, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΕΑΒ σε ένα δύσκολο παγκόσμιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Επεσήμανε ότι η ΕΑΒ «αποτελεί τη ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με μια διαδρομή παραγωγική, αναπτυξιακή, επιχειρησιακή, που συνέβαλε καθοριστικά μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, στην οικονομική της ανάπτυξη, στην προστιθέμενη αναπτυξιακή και παραγωγική αξία στο χώρο της άμυνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, αλλά και στο χώρο της δημιουργίας νέων, πιο δυναμικών θέσεων εργασίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι η ΕΑΒ στο παρελθόν «παρουσίασε διαρθρωτικά προβλήματα για χρόνια και υψηλά χρέη» και «λειτούργησε με κρατικοδίαιτη αντίληψη», προσθέτοντας πως «χάρη πραγματικά στο ζήλο, στο υψηλό επίπεδο και την εμπειρία των εργαζομένων, στάθηκε και στέκεται ψηλά στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών, με γενναία βήματα, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας».

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι σήμερα η ΕΑΒ έχει προσωπικό 2.050 εργαζομένων, εκ των οποίων 1.377 είναι εργατοτεχνικό δυναμικό υψηλής εμπειρίας και εξειδίκευσης, ενώ ως το τέλος του χρόνου, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, θα έχει 1.900 εργαζομένους. Έτσι, αντιμετωπίζει έλλειμμα έμψυχου δυναμικού, κάτι που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μετατάξεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

«Μόλις διαμορφωθεί το πλαίσιο των μετατάξεων, θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τις θέσεις αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να βρούμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση στο χώρο της αεροναυπηγικής», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι επείγει η πρόσληψη προσωπικού, διότι την επόμενη τριετία η ΕΑΒ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 850 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τη Lockheed και άλλες εταιρείες και πολεμικές αεροπορίες, αλλά και με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «η οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΑΒ και η ΕΑΒ θα συνεχίσει να έχει τον κύριο ρόλο στη συντήρηση και το υποστηρικτικό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας», όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας, αλλά, εάν συνεχίζαμε αυτή την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, το βέβαιο είναι ότι θα έχαναν πάρα πολλοί τις δουλειές τους. Εμείς, διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών, διασφαλίζουμε πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.

Σε παρέμβαση του κ. Παφίλη για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως καταγράφεται χρέος πάνω από 1,2 δις ευρώ, το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές με συγχωνεύσεις εργοστασίων, κρατώντας τη στέρεη τεχνολογική υποδομή και το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ορίσαμε σύμβουλο και σε συνεργασία μαζί του θα διαμορφώσουμε το αναπτυξιακό μέλλον, την προοπτική των ΕΑΣ, γιατί δυστυχώς πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, την ευθύνη των οποίων πρέπει να αναλάβουμε όλοι όσοι κυβέρνησαν», τόνισε.

Αναλόγως, σε άλλη παρέμβαση του κ. Παφίλη για τα τεθωρακισμένα Leopard και τα πυρομαχικά τους, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλυσε το ζήτημα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με πλήρη διαφάνεια, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι προχωρά ήδη η προμήθεια 12.000 πυρομαχικών με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία, για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα των 30.000 πυρομαχικών σχεδιάζεται η διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, με σαφείς προβλέψεις για σημαντικό ποσοστό συμπαραγωγής με τα ΕΑΣ.