Δεύτερα Στενά στην Κωνσταντινούπολη!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά των τελευταίων δεκαετιών στη γειτονική χώρα αλλά και παγκοσμίως.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ρ. Τ. Ερντογάν εξήγγειλε από την Άγκυρα το σχέδιο της κατασκευής νέων Στενών. Η νεοθωμανική κυβέρνηση του ΑΚΡ εξήγγειλε και επισήμως ένα σχέδιο το οποίο εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα αποτελέσει ένα θαύμα της μηχανικής το οποίο μπορεί να συγκριθεί με τις Διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ. Η δικαιολογία για την κατασκευή της νέας υδάτινης οδού, παράλληλα με τα Στενά του Βοσπόρου, είναι η μείωση της κυκλοφορίας σε αυτά.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Με βάση τις δηλώσεις του, το μήκος της διώρυγας υπολογίζεται μεταξύ 40 και 45 χιλιομέτρων και βάθους 25 μέτρων.

Για το κόστος του έργου δεν έκανε αναφορά, αλλά τόνισε ότι θα υλοποιηθεί με ξένες επενδύσεις, αφού παράλληλα, σε περιοχή πλησίον της διώρυγας, θα κατασκευαστούν δύο οικιστικές περιοχές κι ένα αεροδρόμιο.

Η μελέτη κατασκευής του έργου θα διαρκέσει δύο χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σήμερα, και λίγο πριν τις εκλογές, ο Τούρκος πρωθυπουργός, η διώρυγα αυτή θα αφήσει πίσω τις διώρυγες του Παναμά… και της Κορίνθου. Τέλος, τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023 όταν η Τουρκία θα εορτάζει τα εκατό χρόνια ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να μην «ευλογήσουμε τα γένια» μας το defence-point.gr παραθέτει τι ακριβώς έχει γράψει η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τον Νοέμβριο του 2010 (τεύχος 9, σελ. 16-17). Στις συγκεκριμένες σελίδες του περιοδικού παρουσιάζεται όχι μόνο η είδηση αλλά και μία ανάλυση για το πώς ακριβώς θα επηρεάσει την γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής ένα τέτοιο εγχείρημα. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο “Κατασκευή δεύτερου Στενού στην Κωνσταντινούπολη; Έργο φαραωνικών διαστάσεων & γεωπολιτικών ανακατατάξεων!”