Γαλλικό «παιχνίδι» με την Αθήνα με εξοπλιστικά – εξωτερική πολιτική

Δυστυχώς, οι επισημάνσεις του «defence-point.gr» αναφορικά με τη γαλλική στάση στο Σκοπιανό, παρά την πολιτική συμφωνία για τις φρεγάτες FREMM ήταν μάλλον μετριοπαθής, αφού τα πράγματα είναι χειρότερα!

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση αναφερθήκαμε σε διαβαθμισμένα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον ιστοχώρο Wikileaks, τα οποία «εμφανίζουν τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία να ‘συνωμοτεί’ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πως θα καμφθούν οι ελληνικές απαιτήσεις, για την αλλαγή των διαβατηρίων των Σκοπιανών, ώστε να μην αναφέρουν τη λέξη ‘Μακεδόνας’».

Η ημερομηνία του συγκεκριμένου εγγράφου είναι 11 Σεπτεμβρίου του 2009, κατά τη διάρκεια συνάντησης του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, με τον διπλωματικό σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας Ζαν Νταβίντ Λεβίτ στο Παρίσι, λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με προγενέστερο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, στις 16 Ιανουαρίου του 2008 κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι μεταξύ του βοηθού συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, Τζόσεφ Γουντ και των Φιλίπ Ερερά, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και του Φρανσουά Ρισιέ, συμβούλου του προέδρου Σαρκοζί φέρονται να λαμβάνουν φιλελληνική στάση κατηγορώντας την ΠΓΔΜ ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος της ονομασίας για τους Έλληνες. Εν ολίγοις, στα μέσα Ιανουαρίου 2008, η στάση της Γαλλίας ήταν υποστηρικτική για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι η διακήρυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ασφάλειας και άμυνας έγινε στις 6 Ιουνίου 2008 κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα! Υπενθυμίζεται, ότι στο κοινό ανακοινωθέν ως τομείς συνεργασίας αναφέρονταν αεροπλάνα, ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR), ελαφρά τεθωρακισμένα VBL και ναυπηγήσεις πολεμικών σκαφών, ενώ οι δυο πλευρές χαιρέτισαν τη συμφωνία των ναυπηγείων Ελευσίνας με τη γαλλική DCNS.

Με απλά λόγια, η στάση της Γαλλίας ήταν υποστηρικτική μέχρι να αποσπάσει τη δέσμευση για τις FREMM και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα. Από τη στιγμή που ο στόχος επετεύχθη, η στάση «χαλάρωσε» και η ελληνική απαίτηση για απομάκρυνση του «Μακεδόνας» από τα διαβατήρια των Σκοπιανών άρχισε να φαντάζει στα γαλλικά μάτια υπερβολική…