Βρετανία-Πακιστάν: Ακύρωση «πρακτορικών» συνομιλιών

Περιπεπλεγμένες παραμένουν σε όλα τα επίπεδα οι σχέσεις Βρετανίας-Πακιστάν μετά από αρνητικές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού…

Οι προγραμματιζόμενες για την 3η Αυγούστου συνομιλίες, μεταξύ της ISI, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν και των αντίστοιχων βρετανικών, ακυρώθηκαν από το Ισλαμαμπάντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι διατηρεί σχέσεις με του ισλαμιστές αντάρτες, προκαλώντας την οργή της πακιστανικής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες αναμένονταν να διεξαχθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, στο Λονδίνο.

Η επίσκεψη Ζαρντάρι μπορεί να πραγματοποιήθηκε, εν μέσω μάλιστα σφοδρών επικρίσεων στη χώρα του λόγω του ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η καταστροφή με τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και προκάλεσα χιλιάδες θύματα και τρομακτικό αριθμό προσφύγων, ωστόσο, το κλίμα στο επίπεδο των υπηρεσιών πληροφοριών, παραμένει ψυχρό.

Για τους Βρετανούς τίθεται σοβαρό ζήτημα, λόγω της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. Οι τελευταίες μάλιστα διαρροές στο διαδίκτυο σχεδόν απέδειξαν το ρόλο της ISI στην παροχή προστασίας, κυριολεκτικά, των Ταλιμπάν από Πακιστανούς πράκτορες, ενώ η χώρα εμφανίζεται να συντάσσεται με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Αυτό οφείλεται στη φοβία των Πακιστανών μήπως η απώλεια ελέγχου του Αφγανιστάν επαυξήσει την αντίστοιχη της Ινδίας, άρα έχουν ενεργοποιηθούν αμυντικά αντανακλαστικά υπό το φόβο «στρατηγικής περικύκλωσης»…