Αύξηση-εκβιασμός των… διοδίων του Βοσπόρου

Η Άγκυρα εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει τα… διόδια για τα σκάφη που μεταφέρουν πετρέλαιο από τα στενά του Βοσπόρου.

Τελικά δεν είναι μόνο στις εθνικές οδούς της χώρας μας που τα διόδια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι… συνεταίροι μας (σε τι ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμα βέβαια) φαίνεται να ετοιμάζονται και αυτοί να εξαγριώσουν τις μεγάλες εταιρείες διακίνησης πετρελαίου αφού, στα πλαίσια της «αποσυμφόρησης» των Στενών, και προστασίας της Κωνσταντινούπολης από ατυχήματα που ενέχουν σοβαρούς οικολογικούς κινδύνους ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν τα κόμιστρα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος υπενθύμισε πως η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) προβλέπει πως η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να λάβει από κάθε σκάφος που διέρχεται από τα Στενά «χρυσά φράγκα».

Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, η Τουρκία θυμάται τις διάφορες διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει μόνον όταν την συμφέρει.


Δεύτερον, η κίνηση αυτή της Άγκυρας δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ακόμα μέτρο πίεσης προς κάθε ενδιαφερόμενο για να στείλει πετρέλαιο είτε μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, είτε μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Περιττό να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα πρέπει να αναλυθεί σε συνάρτηση με την ουσιαστικά κατάρρευση, με βουλγαρική υπαιτιότητα, του σχεδίου του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.