Αφγανιστάν: Ευλογία ή κατάρα το πλούσιο υπέδαφος;

Ελπίδα για την αλλαγή της τύχης και του μέλλοντος της βασανισμένης χώρας της Κεντρικής Ασίας, του Αφγανιστάν, γεννούνται από την αποκάλυψη της ύπαρξης δεκάδων μεταλλευμάτων-ορυκτών, εκτιμώμενης αξίας που υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, μια εκτίμηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και αυτή μετριοπαθής.

Ωστόσο, η εμπειρία χωρών με πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα, αποδεικνύει και το αντίθετο…

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπμαν, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου. Η ανακοίνωση από αμερικανική πλευράς προφανώς σχετίζεται με την προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στις προσπάθειες ειρήνευσης και αποκατάστασης της ηρεμίας στην περιοχή, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ενδεχομένως, η αμερικανική στρατηγική να επικεντρώνεται στην προσπάθεια εμπλοκής των αντιμαχομένων στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ώστε να εξασφαλιστεί η ευημερία τους και να εγκαταλειφτεί επιτέλους η ιδιαιτέρως προσοδοφόρα καλλιέργεια ναρκωτικών.

Η εκμετάλλευση των αποθεμάτων ασφαλώς θα απαιτήσει την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημιουργία υποδομών, ενώ ήδη η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία έχουν διατυπώσει το ζωηρό τους ενδιαφέρον για τη διενέργεια επενδύσεων στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων.

Χαλκός, σίδηρος, χρυσός, υδράργυρος, κοβάλτιο, θειάφι, χρώμιο, ποτάσα, μαγνήσιο σε σκόνη, φθόριο, λίθιο, βηρύλλιο, είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα ορυκτά που περιλαμβάνει το έδαφος του Αφγανιστάν, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οπότε το ενδιαφέρον περιορίζεται στο πόσο ευφάνταστα μπορεί να μοιραστεί η «πίττα», ώστε να μείνουν άπαντες ικανοποιημένοι και να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο Αφγανιστάν.

Εάν κάποιος βέβαια επιθυμούσε να στοιχηματίσει μάλλον τα χρήματά του θα έπρεπε να τα βάλει στην πιθανότητα να προκληθούν νέες συγκρούσεις, αυτή τη φορά με άλλη αφορμή…