Αποπομπή McChrystal και τοποθέτηση Petraeus

Την αποπομπή του στρατηγού Stanley McChrystal από τα καθήκοντα του, μέχρι σήμερα διοικητή της ISAF ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στις 23 Ιουνίου.

Λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκειας μισής ώρας πρωινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Obama, ο στρατηγός McChrystal, που άσκησε τη διοίκηση στο Αφγανιστάν επί 12 περίπου μήνες, υπέβαλε την παραίτηση του, «κλείνοντας» με αυτό τρόπο το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τα καυστικά σχόλια του ιδίου και αξιωματικών του επιτελείου του για την αμερικανική πολιτική ηγεσία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από συνέντευξη του στο περιοδικό Rolling Stone.

Ο πρόεδρος Obama ανακοίνωσε επίσης την αντικατάσταση του McChrystal από τον στρατηγό David Petraeus μέχρι σήμερα διοικητή της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (U.S. Central Command) και φυσικό προϊστάμενο του McChrystal. Αρχικά κυριάρχησε η εντύπωση ότι ο Petraeus επρόκειτο να αναλάβει εκ παράλληλου με τα τρέχοντα και τα νέα καθήκοντα. Τη σύγχυση επέτεινε μία δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Tommy Vietor ότι ο Petraeus θα εγκατέλειπε τη θέση του στη U.S. Central Command. Αν αυτό τελικά ισχύσει τότε η τοποθέτηση του Petraeus δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως κάποιου είδους υποβιβασμός. Πάντως μέχρι χθες δεν είχε οριστεί κάποιος διάδοχος στη θέση του διοικητή της U.S. Central Command, που ας σημειωθεί ότι ως ανώτατος περιοχικός διοικητής θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά την αποπομπή McChrystal ο πρόεδρος Obama εξέφρασε πολύ θετικά σχόλια για τον στρατηγό, τη διοίκηση του στο Αφγανιστάν και γενικότερα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα του. Σημείωσε όμως ότι η συμπεριφορά του στη συγκεκριμένη περίπτωση υπονόμευσε τον πολιτικό έλεγχο επί των ενόπλων δυνάμεων τον οποίο και χαρακτήρισε ως βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο στρατηγός McChrystal θα αποστρατευτεί, ο δε πρόεδρος Obama δεν έκανε σαφή αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η αποπομπή McChrystal, είναι η δεύτερη περίπτωση αποπομπής ανώτατου αξιωματικού λόγω τριβών με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί περίπου 60 χρόνια πριν η αποπομπή του στρατηγού Douglas MacArthur από τον τότε πρόεδρο Harry Truman λόγω διαφωνιών τους στη στρατηγική του Πολέμου της Κορέας. Είναι πλέον προφανές ότι ο συνεχιζόμενος επί 10 έτη παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αρχίζει και δημιουργεί ρωγμές μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ καθώς το τέλος του κάθε άλλο παρά διαφαινόμενο είναι.