Αντιδράσεις Ελληνοεβραίων στις πρωτοβουλίες Μπουτάρη;

Κι ενώ οι συνειδήσεις μεγάλης μερίδας Ελλήνων για τη… λατρεία του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης στον Ατατούρκ, κάποιοι άλλοι «προστατευόμενοι» φαίνεται να τον αδειάζουν…

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο επιστολή Ελληνοεβραίου καθηγητή οικονομικών, ονόματι Σάββας (Άμπης ) Κοέν, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Γιάννη Μπουτάρη, λέγοντάς του όσα αρνείται να καταλάβει και εμμένει στις γνωστές ανιστόρητες και ιδεοληπτικές του προσεγγίσεις.

Παραθέτουμε την επιστολή όπως τη λάβαμε:

ΘΕΜΑ : ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
Αθήνα, Κυριακή 28 Νοεμβριου, 2010

Αξιότιμε κ Μπουτάρη,

Συγχαρητήρια για την εκλογική σας επιτυχία. Ιδιαίτερη χαρά αλλά κυρίως υπερηφάνεια, μου έδωσε η συμμετοχή ομοθρήσκων μου Ελληνοεβραίων τόσο στο δικό σας ψηφοδέλτιο όσο και στο ψηφοδέλτιο του κ. Γκιουλέκα.

Σας ευχαριστώ επίσης δημοσίως για την πρόθεση σας να δημιουργήσετε μνημείο για τους Εβραίους, θύματα της χιτλερικής θηριωδίας.

Θα ήθελα όμως να σας εκφράσω και την πικρία μου σε περίπτωση που δίπλα στο μνημείο των Εβραίων κτισθεί και μνημείο των Νεότουρκων. Ο λόγος είναι ότι θα γίνει ταύτισης των Εβραίων με τους Νεότουρκους, όχι μόνο από τους επισκέπτες των μνημείων αλλά και από οποιονδήποτε πληροφορηθεί ότι τα δυο αυτά μνημεία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι κάθε αποχρώσεως αντισημίτες θα εξισώσουν τους Εβραίους, με τους προαιώνιους εχθρούς του Ελληνισμού. Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι αν στην Τουρκία υπάρχει κάποιο μνημείο για τους Έλληνες ήρωες της Επαναστάσεως του 21, αλλά αυτό βέβαια είναι ένα άλλο θέμα.

Σας παρακαλώ πολύ λοιπόν κ. Μπουτάρη, εάν αποφασίσετε να χτίσετε μνημείο για τους Νεότουρκους, να το κάνετε όσο γίνεται πιο μακριά από το μνημείο των Εβραίων, σε διαφορετική περίπτωση πιστεύω πως, άθελα σας, θα ενισχύσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον ήδη αυξανόμενο αντισημιτισμό.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, σας διευκρινίζω ότι δεν εκπροσωπώ κανέναν παρά μόνον τον εαυτόν μου.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο πράγματι δύσκολο έργο σας.

Με εκτίμηση
Σάββας (Άμπης) Κοέν
Καθηγητής Οικονομικών

Θεωρούμε ότι η επιστολή τα λέει όλα μόνη της. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας καθορίσει τα δικά του όρια στο τι συνιστά αφόρητο λαϊκισμό και επίδειξη ανέξοδης «προοδευτικότητας» και τι σοβαρή και νηφάλια εκτίμηση – αξιολόγηση προτάσεων που εκστομίζονται από επίδοξους «σωτήρες» που χωρίς να το θέλουν ενδεχομένως, θα προξενήσουν ζημιά με την ψυχολογική – συμπλεγματική ανάγκη τους να προκαλέσουν την κοινωνία, και να «πουλήσουν» τους εαυτούς τους ως πεφωτισμένους νεωτεριστές…