Ανακοίνωση επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, η Χίλαρι Κλίντον, αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την επανάληψη απευθείας συνομιλιών Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Θα πρόκειται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών προσπαθειών μετά από μια αποχή διάρκειας 20 μηνών. Κατά συνέπεια και μόνο η επανέναρξη της διαδικασίας θεωρητικά πρόκειται για επιτυχία την οποία πιστώνεται η αμερικανική διπλωματία.

Μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μικρή νίκη της κυβέρνησης Ομπάμα, στο πλαίσιο όσων είχε διακηρύξει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την προεκλογική του εκστρατεία και αφορούσαν την παγκόσμια ειρήνη γενικότερα και την προσπάθεια ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής ειδικότερα.

Ωστόσο, δεν θα ήταν σώφρων να διατυπωθούν μεγάλες προσδοκίες, καθώς όπως έχει γράψει το «defence-point.gr» είναι συχνότατο το φαινόμενο όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν αισθάνονται έτοιμοι (συνήθως για λόγους εσωτερικών ισορροπιών) για απευθείας διαπραγματεύσεις και ουσιαστική πρόοδο, να τις τορπιλίζουν με κάποιον ευφάνταστο ή μη τρόπο…