Ανακατατάξεις στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

Την ανάγκη έναρξης διαδικασίας ενοποίησης, παγίωσης και σταθεροποίησης της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας επεσήμανε σήμερα νωρίτερα στην ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της Abu Dhabi Mar, Ισκαντάρ Σάφα, στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε, η διαδικασία αυτή είναι φυσικό επακόλουθο να συμβεί και στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη λάβει χώρα και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εξαιρετικά κρίσιμο είναι το αποτέλεσμά της.

Δηλαδή μέσα από αυτήν να γεννηθεί μία εθνική ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία ανταγωνιστική με δυνατότητες σχεδίασης και φυσικά πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο στον τομέα των ναυτικών όσο και των πολιτικών ναυπηγήσεων.

Γι’ άλλη μια φορά, ο Σάφα επανέλαβε δημοσίως τη δέσμευσή του τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου από την Priminvest εταιρεία συνδεδεμένη με την Abu Dhabi Mar αφού κατέχει το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου, θα αποτελέσουν ισότιμο μέλος του ομίλου της ADM με δικαίωμα πρόσβασης σε όλη των σχεδιάσεων και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα δύο τελευταία είναι άκρως απαραίτητα πλέον καθώς η εγχώρια αγορά ναυπηγήσεων πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων δεν επαρκεί πλέον για την κάλυψη των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Συνεπώς, η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η εξαγωγική δραστηριότητα και γι αυτό το λόγο ο Σάφα ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να καλύψει την πολιτική διάσταση των εξαγωγών. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα διάφορες χώρες στον κόσμο με ισχυρή ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων δραστηριοποιούνται συστηματικά στην προώθηση των εξαγωγών παρέχοντας το αναγκαίο πολιτικό επικάλυμμα.

Όσον αφορά δε τον πολιτικό τομέα, η μόνη επιλογή είναι η στροφή στη ναυπήγηση αποκλειστικά εξειδικευμένων σχεδιάσεων υψηλής τεχνολογίας καθώς για τις κλασικού τύπου σχεδιάσεις εμπορικών πλοίων η πρωτοκαθεδρία των ασιατικών ναυπηγείων είναι αδιαμφισβήτητη.

Επαφές ΕΝΑΕ – Ναυπηγείων Ελευσίνας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει αρκετά οι επαφές μεταξύ της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας ΑΕ. Όπως αποκάλυψε καλά πληροφορημένη πηγή στο «defence-point», οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο ομίλων έγιναν το καλοκαίρι του 2009. Προφανώς, οι συζητήσεις που τώρα διεξάγονται εντάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ενοποίησης, παγίωσης και σταθεροποίησης ολόκληρου του τομέα καθώς οι δύο εν λόγω επιχειρήσεις αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες του τομέα.

Ας σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τριμερή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ισκαντάρ Σάφα και του προέδρου της Νεώριον Α.Ε. Συμμετοχών (θυγατρική της οποίας είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας) Νικόλαου Ταβουλάρη. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν τοποθετήθηκε δημόσια στο αν πραγματοποιήθηκε ή όχι η συνάντηση, είναι αυτονόητο ότι αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, τότε η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει ενεργητική πολιτική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ελληνικής ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς να διατυπωθούν εκτιμήσεις για τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης που φυσικά θα αποφασιστεί από δύο εμπλεκόμενα επιχειρηματικά μέρη, είναι όμως γεγονός ότι αυτή θα γίνει σε εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία.

Μάλιστα, στις 29 Νοεμβρίου η Νεώριον Α.Ε. Συμμετοχών, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) με τίτλο «Σημείωση Ισολογισμού για τον κίνδυνο ρευστότητας», ανέφερε: «Όπως έχει επισημανθεί από τη Διοίκηση της Εταιρίας, αναφορικά με προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, η Εταιρία, καθώς και οι θυγατρικές της, αντιμετωπίζουν ταμειακή στενότητα και κίνδυνο επιδείνωσής της που με την πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει αυξημένη ένταση και σημασία. Εν όψει των κινδύνων αυτών η Διοίκηση της Εταιρίας επιδιώκει ενεργά την κεφαλαιακή ενίσχυση, την επιτάχυνση των εισπράξεων και την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων των εταιρειών του Ομίλου. Η Διοίκηση θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό αμέσως μόλις υπάρξει σχετική εξέλιξη».

Τη δεδομένη χρονική περίοδο φαίνεται ότι συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της έναρξης της διαδικασίας ενοποίησης τόσο τα δύο επιχειρηματικά μέρη, όσο και η κυβέρνηση στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα πρέπει να διασφαλίσει όχι μόνο το επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της εθνικής βιομηχανίας, τις θέσεις απασχόλησης αλλά και τη μελλοντική προοπτική της.