Αμερικανο-ρωσική ενεργειακή συμφωνία

Εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον των διμερών οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να αποδειχτεί η συμφωνία που υπέγραψε η ρωσική Rosneft με την αμερικανική Chevron.

Η συμφωνία αφορά στην από κοινού διενέργεια ερευνών και ανάπτυξης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο εταιρίες θα αναπτύξουν αρχικά το κοίτασμα «Βαλ Σάτσκι» κοντά στο Νοβοροσίσκ. Συνολικά, η συνεργασία φαίνεται πως αφορά στην άντληση περισσοτέρων από έξι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, που θα μπορούσε να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2011.

Χαρακτηριστικό της (γεω)πολιτικής εμβέλειας της συμφωνίας είναι ότι αυτή υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, με στελέχη της διοίκησης της Chevron.

Θεωρείται βέβαιο ότι η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων θα αποτελέσει οδηγό για την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας, αφού ενεργειακές εταιρίες που δραστηριοποιήθηκαν στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια, αντιμετώπισαν σημαντικά έως ανυπέρβλητα προβλήματα. Βέβαια, η εξέλιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων ακολουθούσε παραδοσιακά το ρυθμό που έδιναν οι εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο.

Κατά συνέπεια, και μόνο το γεγονός της υπογραφής της συμφωνίας αποτελεί ένδειξη σημαντικής βελτίωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία.