Αλβανικός νόμος επιτρέπει τη διανυκτέρευση Τούρκων ναυτικών

Το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 24 Μαΐου ειδικό νόμο που αφορά την «είσοδο και την προσωρινή παραμονή τουρκικής ναυτικής μονάδας» στη χώρα.

Η ενέργεια αυτή υπαγορεύτηκε από την αναμενόμενη άφιξη στο λιμάνι του Δυρραχίου τουρκικής ναυτικής δύναμης, αποτελούμενης από τέσσερις φρεγάτες και ενός πλοίου γενικής υποστήριξης. Τα πλοία ανήκουν στην task force που έχει συγκροτήσει η Τουρκία στο πλαίσιο της υπό εθνικό έλεγχο επιχείρησης Mediterranean Shield (βλ. σχετική είδηση). Το ισχύον νομικό καθεστώς της χώρας δεν μπορούσε να καλύψει τη διανυκτέρευση του πληρώματος των πλοίων, διότι είχε οροφή τα 500 άτομα. Δεδομένου ότι το συνολικό πλήρωμα ανέρχεται στα 1.125 μέλη, ο νόμος που ψηφίστηκε προκειμένου να επιτραπεί η παραμονή, λαμβάνει πρόνοια για τον ακριβή αριθμό των εισερχομένων ενστόλων της ξένης ναυτικής αποστολής.

Η ψήφιση του νόμου δημιούργησε αρχικά σύγχυση στα ελληνικά μέσα αν και κατά πόσον αφορά το δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης Τούρκων πεζοναυτών στην Αλβανία, γεγονός που συνδέθηκε με τη ναυτική βάση στο Πασαλιμάνι. Καλά πληροφορημένες πηγές στο ΓΕΕΘΑ διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα και η Αλβανία είναι προσεκτική στις ισορροπίες που διατηρεί. Επισημαίνουν μάλιστα ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν από κοινού αναλάβει να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας, εκτελώντας αποστολές αεράμυνας, μια κατάσταση που αποτελεί απόδειξη της συμπεριφοράς των Τιράνων.