Ακύρωση σχεδίων μεταφοράς φυσικού αερίου προς το Ισραήλ

Η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να προμηθεύσει το Τελ-Αβίβ με φυσικό αέριο μέσω του σχεδίου Blue Stream II.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κόβει» την μία μετά την άλλη τις γέφυρες μεταξύ της χώρας του και του Ισραήλ σε όλους τους τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν στρατηγικής σημασίας. Έτσι σύμφωνα με προσφατές δηλώσεις του δεν υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ της Άγκυρας με την Μόσχα η οποία να περιστρέφεται γύρω από το θέμα προμήθειας φυσικού αερίου προς το Ισραήλ.

Η αλλαγή των έως τώρα σχεδιασμών, οι οποίοι όντως προέβλεπαν την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στο Ισραήλ, επισήμως έχει να κάνει με την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων στην «Λεκάνη του Λεβάντε» στην ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι οι ποσότητες θεωρούνται υπέρ-αρκετές για να καλύψουν την ζήτηση στο Ισραήλ, όμως όπως κάθε χώρα, το Τελ-Αβίβ θα προτιμούσε να κρατάει κάποια «στρατηγικά αποθέματα» και να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο από την διεθνή αγορά, τουλάχιστον έως το σημείο που θα το συνέφερε οικονομικά.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο πραγματικός λόγος της ματαίωσης του εν λόγω προγράμματος έχει να κάνει με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ-Αβίβ και ως απόδειξη αναφέρουν πως οι συνομιλίες είχαν παγώσει αρκετά πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα στην «Λεκάνη του Λεβάντε».