Αεροπορικές ασκήσεις για το Ιράν… με ότι διαθέτει!

Την αποφασιστικότητά του επιχειρεί να δείξει, με όλους τους τρόπους και όσα μέσα διαθέτει, το καθεστώς της Τεχεράνης…

Μαχητικά από όλες σχεδόν τις αεροπορικές βάσεις της χώρας, συμμετέχουν σε αεροπορική άσκηση την οποία συντονίζει το αρχηγείο των ιρανικών αεροπορικών δυνάμεων στη δυτική επαρχία Χαμεντάν.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε αυτή καθεαυτή η εξάσκηση των αεροπορικών δυνάμεων μιας χώρας για να φιλοξενείται ως είδηση! Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το είδος των αεροσκαφών που συμμετέχει στην άσκηση: Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά στα διεθνή ΜΜΕ, συμμετέχουν αεροσκάφη F-4, F-5, F-7 και Suknoi-24.

Όσο για την κατάστασή τους, ουδείς μπορεί να εκφέρει άποψη-εκτίμηση με ακρίβεια. Ότι μπορεί να κάνει η ιρανική αμυντική βιομηχανία, η οποία μπορεί να έχει κατορθώσει να παράξει μια σειρά από αμυντικά προϊόντα λόγω ελλείψεως εναλλακτικής λύσης (αμερικανικό εμπάργκο), η ποιότητά τους όμως είναι αμφίβολη, τουλάχιστον εάν τεθεί ζήτημα σύγκρισής τους με την δυτική τεχνολογία.

Παρόλα αυτά, δεν είναι τα ιρανικά μαχητικά που φοβάται η Δύση σε περίπτωση που ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά μια σειρά από
«ασύμμετρες» απαντήσεις που μπορεί να δώσει η Τεχεράνη, η οποία ναι μεν θα χάσει τον πόλεμο, ξέρει όμως ότι θα ήταν αυτοκτονία ακόμα και για μια υπερδύναμη να αποτολμήσει χερσαία επέμβαση στη χώρα. Οπότε και τον πληθυσμό ευελπιστεί να συσπειρώσει, άρα ενδεχομένως το θεοκρατικό καθεστώς θα εξέλθει βραχυπρόθεσμα ενισχυμένο, και η ζημιά στη διεθνή οικονομία να του επιτρέψει να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ιρανική κοινωνία…