Έκτο κατασκοπευτικό δορυφόρο εκτοξεύει το Ισραήλ

Νέο δορυφόρο τηλεπισκόπισης με δυνατότητα συλλογής εικόνων υψηλής ανάλυσης (πιθανότατα με ευκρίνεια αντικειμένων κάτω των 10 εκατοστών) εκτόξευση στις 22 Ιουνίου το Ισραήλ.

Η εκτόξευση του Ofek-9 (Ορίζον -9 ), που έγινε από την βάση του Palmachim, αν και ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, δεν συνοδεύτηκε από άλλες πληροφορίες, «εν αναμονή της αναφοράς της τεχνικής ομάδας υποστήριξης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Με τον Ofek-9, το Ισραήλ έχει έξη δορυφόρους του είδους σε τροχιά, αν και όλοι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες, καθώς ανήκουν πιθανότατα, κρίνοντας από την ημερομηνία εκτόξευσής τους, σε διαφορετικές τεχνολογικές γενιές.

Αν και κάποιες αναφορές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων συνδέουν την εκτόξευση με πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, το Ισραήλ πιθανότατα αντικαθιστά με τον Ofek-9, κάποιο παλαιότερο δορυφόρο που έχει εξαντλήσει τα καύσιμά του ή προσπαθεί να πυκνώσει τις διελεύσεις δορυφόρων του από συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος.

Ο φορέας του χρησιμοποιήθηκε στην εκτόξευση είναι ένας πύραυλος Shavit, που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί αξιόπιστος καθώς έχει μόνο μια αστοχία, όταν το 2006 το φορτίο του, ο Ofek-6 κατέληξε αντί χαμηλής περιγήινη τροχιάς στην Μεσόγειο.