Άνω κάτω οι σχέσεις της Ρωσίας με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν…

Ολίγον περίεργες εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις στο τρίγωνο Ρωσίας – Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, τουλάχιστον στον αμυντικό τομέα…

Αφενός η Αρμενία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την προμήθεια οπλικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς και μεγάλης ακρίβειας, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι οι θάνατοι αμάχων πολιτών θα μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η ανακοίνωση αυτή έδωσε έναν «ανθρωπιστικό μανδύα» στην πρόθεση του Ερεβάν να ενισχύσει την εξοπλιστική του προσπάθεια. Εαιρετικό ενδιαφέρον έχει ότι ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας, Σεϊράν Οχανιάν που προέβη στη σχετική ανακοίνωση, δεν διευκρίνισε ούτε τι είδους οπλικά συστήματα σκοπεύει να προμηθευτεί η χώρα του, ούτε από ποιον σκοπεύει να τα προμηθευτεί.

Αφετέρου όμως, η αντίπαλος της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, σκοπεύει να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό σύστημα S-300.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι παραδοσιακά, η Αρμενία θεωρεί τη Ρωσία ως «προστάτιδα χώρα», η οποία σήμερα φέρεται έτοιμη να πωλήσει σε έναν εκ των σημαντικότερων αντιπάλων της ένα κατά γενική ομολογία προηγμένο και αποτελεσματικό οπλικό σύστημα.

Η Μόσχα όμως πλέον προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυο χώρες και στο πλαίσιο αυτής της εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας μεσολαβεί ανάμεσα στο Ερεβάν και το Μπακού ώστε να ξεπεραστούν τα διμερή προβλήματα με έμφαση το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο λόγος που το πράττει είναι η ανάγκη εκμετάλλευσης της δυσαρέσκειας του Μπακού με την αμερικανική στάση σε σειρά ζητημάτων που οδήγησε την αζέρικη κυβέρνηση στην απόπειρα προσέγγισης της Μόσχας (και η απόπειρα προσέγγισης Τουρκίας-Αρμενίας στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω), μια κίνηση που δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την τελευταία, δεδομένης της αξίας του Αζερμπαϊτζάν στο ενεργειακό παιχνίδι της Ευρασίας.

Ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας με την σκοπίμως ασαφή δήλωσή του, προφανώς αποπειράθηκε να αποστείλει μήνυμα και προς τη Μόσχα, ότι η εγκατάλειψη της χώρας του από τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποφάσεις αναπροσανατολισμού της πολιτικής της.

Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα προσέγγισης Τουρκίας-Αρμενίας και η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων (1915) προκάλεσε την αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Τουρκία, παρά τις στενότατες διμερείς σχέσεις του παρελθόντος. Και επειδή τα συμφέροντα και οι συμμαχίες στην Ευρασία θυμίζουν κινούμενη άμμο, οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα είναι συνεχείς, ενώ τα συμφέροντα των ισχυρών «παικτών» (Ρωσία – ΗΠΑ) με όλες τις πλευρές θα δυσχεράνει τη σύμπηξη στρατηγικών συμμαχιών με τους εμπλεκόμενους να αναλώνονται πιθανότατα σε τακτικισμούς…