Άνθρωπος «ειδικών αποστολών» ο Αμερικανός πρέσβης στην Βαγδάτη

Το όνομα του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Βαγδάτη αποτελεί ένδειξη για το τι ακριβώς περιμένει η Ουάσιγκτον να συμβεί με την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Ιράκ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται να πιστεύει πως η κατάσταση στο Ιράκ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει χαοτική. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εκτίμησης είναι και η απαίτηση οι ΗΠΑ να στείλουν ως «ανθύπατο» στην πλέον ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής έναν άνθρωπο γνώστη των ιδιαιτεροτήτων της αλλά και γνωστό ως ένας διπλωμάτη «ειδικών αποστολών».

Έτσι, η Αμερικανική Γερουσία ομόφωνα ενέκρινε την τοποθέτηση του διπλωμάτη καριέρας Τζέιμς Τζέφρι στην θέση του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ιράκ ο οποίος και θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Κρίστοφερ Χιλ.

Η ιδιαιτερότητα του Τ. Τζέφρι είναι πως υπηρετεί στην θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία. Πριν τοποθετηθεί δε στην Τουρκία, υπό την προεδρία του Τζώρτζ Μπούς, ο Τ. Τζέφρι κατείχε την θέση του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφαλείας στην Ουάσιγκτον.

Επιπροσθέτως, το βιογραφικό του περιλαμβάνει την τοποθέτησή του σε διάφορες ευαίσθητες θέσεις τόσο στην Βαγδάτη όσο και στην Μέση Ανατολή γενικότερα.
Ο Τ. Τζέφρι ήταν ο κύριος σύμβουλος του Τ. Μπούς αναφορικά με θέματα Μέσης Ανατολής, καθώς και ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών για το Ιράκ. Από το 2004 έως το 2005 υπηρέτησε στην Βαγδάτη ενώ στο παρελθόν κατέλαβε θέσεις στο Κουβέιτ, το Μόναχο, την Σόφια, την Τύνιδα, την Αλβανία και την Τουρκία (Άδανα, Άγκυρα).

Το defence-point.gr εκτιμά πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί ένδειξη για το τι ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση Ομπάμα στο Ιράκ αλλά και το ποιες είναι οι προτεραιότητές της στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η απομάκρυνση δε του Τ. Τζέφρι από την Άγκυρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αφού με τον τρόπο αυτό η Ουάσιγκτον δείχνει την δυσφορία της προς την Τουρκία ενώ σε γεωπολιτικό επίπεδο περνάει το μήνυμα πως προτεραιότητα μεταξύ των δύο χωρών απόκτά σαφέστατα το Ιράκ. Ας σημειωθεί ακόμα πως εκ των πραγμάτων ο Τ. Τζέφρι θα πρέπει να συνεργαστεί στενότατα με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, εάν θέλει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην χώρα.

Με άλλα λόγια ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία φεύγει από την Άγκυρα και τοποθετείται στην Βαγδάτη με ότι αυτό σημαίνει για την Άγκυρα, την Βαγδάτη αλλά και το Ερμπίλ και τους Κούρδους γενικότερα.