Άλλη μία “ασπιρίνη” για τα ΕΑΣ

Τη χορήγηση ποσού 20 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Μπεγλίτη και στη συνέχεια σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Παρασκευή 23 Ιουλίου, εγκρίθηκε σήμερα η χορήγηση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την πληρωμή των εργαζομένων και την εξόφληση απαραίτητων υποχρεώσεων για την συνέχιση του έργου της εταιρείας.

Είναι η πολλοστή από την αρχή του τρέχοντος έτους χρηματοδότηση που διασφάλισε (με ομολογουμένως πολύ κόπο!) ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία και τα έξοδα της πολύπαθης κρατικής εταιρίας η οποία μέχρι σήμερα έχει σωρεύσει χρέη ύψους μεγαλύτερου από 1,2 δις ευρώ!

Αν και η εκταμίευση του ποσού πρόκειται να ανακουφίσει τουλάχιστον προς το παρόν τα ΕΑΣ (για αυτό και ο χαρακτηρισμός ως «ασπιρίνη»), η ανάγκη για εκ βάθρων αναδιοργάνωση της εταιρίας και ο μετασχηματισμός της σε μία βιώσιμη επιχειρηματική οντότητα (π.χ. με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή ακόμη και την ολική εξαγορά της με παράλληλη διασφάλιση θέσεων εργασίας) παραμένει επιτακτική. Ας σημειωθεί εδώ ότι η πολιτική των προηγούμενων ετών όπου το ελληνικό δημόσιο χορηγούσε κρατική εγγύηση για τη λήψη δανείου ύψους 200 ως 230 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, πλέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού δεν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα ΕΑΣ να διαδραματίσουν τον καίριο ρόλο που τους αναλογεί στην εθνική άμυνα.