“Τελειώνουν” τα α/φ εναέριοι στόχοι QF-4

Η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) πρόκειται να διακόψει τον Ιανουάριο του 2017 την υποστήριξη δοκιμών με τη χρήση των κατασκευής BAE Systems ιπτάμενων στόχων QF-4 και εν συνεχεία περί το μέσο του ιδίου έτους να αποσύρει το σύστημα από την υπηρεσία.

Τα αεροσκάφη – ιπτάμενοι στόχοι, που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Holloman στο Νέο Μεξικό, πλησίον του πεδίου πυραυλικών δοκιμών White Sands (WSMR: White Sands Missile Range), όπου και τα επιχειρεί το Απόσπασμα 1 (Detachment 1) της 82ης Μοίρας Ιπτάμενων Στόχων (82nd Aerial Targets Squadron) της 53ης Πτέρυγας (53rd Wing), αντικαθίστανται από τα κατασκευής Boeing QF-16 το πρώτο εκ των οποίων παραδόθηκε στην αεροπορική βάση Tyndall στη Φλόριντα, τον περασμένο Μάρτιο.

Δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2015 οι επιχειρήσεις των QF-4 από την αεροπορική βάση Tyndall τερματίστηκαν αφήνοντας την προαναφερθείσα 82η Μοίρα Ιπτάμενων Στόχων τη μοναδική μονάδα που επιχειρεί τον τύπο. Σημειώνεται, ότι η τελευταία παράδοση αεροσκάφους – ιπτάμενου στόχου QF-4 έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2013.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, τα 22 εναπομείναντα QF-4 θα συνεχίσουν να εκτελούν επανδρωμένες αποστολές για την υποστήριξη δοκιμών και μη επανδρωμένες για τις βολές όπλων για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών που αναθέτουν συμβάσεις FMS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Μάλιστα, έχει αποφασιστεί ότι όσα αεροσκάφη – ιπτάμενοι στόχοι δεν καταστραφούν κατά τη διάρκεια βολών όπλων μέχρι τις 1 Ιανουαρίου 2017, θα αποστρατικοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά τα QF-16 η Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένει τους επόμενους μήνες την παραλαβή 13 μονάδων της πρώτης μερίδας παραγωγής (σε αυτή ανήκει και το QF-16 που παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2015), με τη συνολική απαίτηση να ανέρχεται σε 210 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι πολυετής σύμβαση για τη μετατροπή αποσυρμένων μαχητικών F-16A/-C των Block 15, 25 και 30, που βρίσκονταν σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης στην αεροπορική βάση Davis-Mothan στην Αριζόνα, ανατέθηκε στη Boeing τον Μάρτιο του 2010.