«Πόρτα» της Αθήνας στον Νίκολα Γκρουέφσκι

Απορρίπτει η Ελλάδα την πιθανότητα συνάντησης του Έλληνας πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη, μετά την -το λιγότερο «αμετροεπή» – στάση που επιδεικνύουν τα Σκόπια με τα… καμώματά τους αναφορικά με το θέμα ονομασίας.

Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή των εγκαινίων «αψίδων» του. θριάμβου, συμβολικών «κηδειών» και καψίματος σημαιών σε εκδηλώσεις υπό κρατική προστασία και χρηματοδότηση, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται «βαθύτατα προβληματισμένη» για το κατά πόσο τα πρωτοπαλίκαρα του… Μακεδονομάχου των Σκοπίων έχουν τη θέληση να διαπραγματευθούν οτιδήποτε.

Όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, «η Ελλάδα έχει επιδείξει συστηματικά την ετοιμότητά της για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και επιδιώξαμε ενεργά συναντήσεις με αξιωματούχους από τα Σκόπια. Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχα όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ήταν με τον ΥΠΕΞ κ. Ποπόσκι, ενώ η Αντιπρόεδρος κα Αρίφι βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες. Τέτοιες συναντήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ. Δυστυχώς, λίγες ημέρες πριν τις τελευταίες συναντήσεις στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι χαρακτήρισε τη διαδικασία στον ΟΗΕ χάσιμο χρόνου. Λίγες μέρες αργότερα, ένα καρναβάλι με τη χορηγία της κυβέρνησης, οργάνωσε την ‘κηδεία της Ελλάδας’, ως βασικό του θέμα, ενώ κάηκε η ελληνική σημαία, χωρίς κανέναν στα Σκόπια να καταδικάσει την προκλητική αυτή ενέργεια. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με την έλλειψη βούλησης στα Σκόπια και καλούμε για αλλαγή στη στάση που θα ανατρέψει αυτή την αρνητική τάση και θα επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος στις σχέσεις μας που θα ευνοήσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Είναι σαφές πως η Αθήνα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει τη χάρη στον Νικολά τον «Μέγα». Το ερώτημα βέβαια είναι το κατά πόσο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θέλει πραγματικά να διαπραγματευθεί ή απλά να βγάλει κάποιες φωτογραφίες για να δείξει ότι προσπαθεί… φιλότιμα και συνομιλεί. Το δεύτερο και πιο κρίσιμο ερώτημα βέβαια για τους – πραγματικά – φίλους Σκοπιανούς, είναι εάν έχει περάσει από το μυαλό τους πως πολύ σύντομα, πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζονται, θα έρθει η ώρα που θα επιζητούν τη βοήθεια του «τιμώμενου νεκρού» για να μη καταλήξουν οι ίδιοι πραγματικά «πτώματα» στις δελτούς της Ιστορίας, της πραγματικής βέβαια και όχι αυτής που σερβίρουν στον ταλαιπωρημένο και εν πολλοίς αμαθή ή ημιμαθή στον τομέα πληθυσμό τους, που έχει υποστεί συστηματική και μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου, με την Αθήνα βέβαια να έχει τις δικές της σοβαρότατες ευθύνες.