«Πόρτα» οι Τούρκοι στη BAE Systems, LM ή Milgem+;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», η αμερικανική Lockheed Martin είναι η μοναδική ουσιαστική διεκδικήτρια του συμβολαίου των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ναυπήγηση – με συμπαραγωγή – έξι φρεγατών για το τουρκικό Ναυτικό. Οι Τούρκοι φέρονται να απέρριψαν την πρόταση της βρετανικής BAE Systems, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα σχέδια να παραπεμφθούν στις… τουρκικές καλένδες.

Το πρόβλημα μπορεί να ανακύψει για μια ακόμη φορά στην τουρκική απαίτηση για παράδοση των πηγαίων κωδικών και του συνόλου της τεχνολογίας που θα ενσωματώνουν οι φρεγάτες. Οι αμερικανικοί περιορισμοί στον τομέα αυτό είναι γνωστοί, γι’ αυτό και παρατηρητές των εξελίξεων εκτιμούν την πιθανότητα ακύρωσης του προγράμματος και εκ νέου σχεδίασής του ως υψηλή.

Επίσης, το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) αναμένει την απόφαση του τουρκικού Ναυτικού για τα πυραυλικά συστήματα που θα επιλεγούν, καθότι αναλόγως θα ρυθμιστεί και η σχεδίαση του σκάφους, λόγω του μεγάλου βάρους των συγκεκριμένων συστημάτων. Εάν επιλεγούν οι SM2 επίσης της Lockheed Martin τα πράγματα θα γινόντουσαν ευκολότερα, αφού η επιλογή των SM3, πυραύλων με μεγαλύτερο βεληνεκές θα προκαλούσε επικάλυψη με τα αντιαεροπορικά συστήματα της Αεροπορίας (ΤΗΚ).

Οι Τούρκοι υποτίθεται ότι θέλουν τη ναυπήγηση φρεγατών με ισχυρές αντιαεροπορικές – αντιβαλλιστικές δυνατότητες περιοχής, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, αναγνώρισης και έγκαιρης προειδοποίησης. Γενικά, σχεδιάζουν ώστε τα πλοία αυτά να αναδειχθούν σε ναυαρχίδες του στόλου τους, πλοία με μεγαλύτερο εκτόπισμα και μαχητικές ικανότητες εν συγκρίσει με όσα διαθέτουν σήμερα.

Το πιο ενδιαφέρον στο δημοσίευμα είναι η αποκάλυψη μέσω επιστολής που έστειλε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στους Βρετανούς, ότι έπαψε να ενδιαφέρεται για τις Type 26 ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για τους Βρετανούς όπως άλλωστε αποκαλύπτει και ο τρόπος με τον οποίο το αποκαλούν: Global Combat Ship (GCS), δηλαδή, πολεμικό πλοίο που θα δίνει τη δυνατότητα προβολής ισχύος σε πλανητικό επίπεδο…

Οι Τούρκοι δείχνουν να ενοχλήθηκαν σφόδρα όταν οι Βρετανοί τους ζήτησαν να καταβάλλουν κάποιο επιπλέον ποσό (license fee) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει. Όπως ανέφερε πηγή (προφανώς μέσα από το αρμόδιο υφυπουργείο, την SSM), το μοντέλο που πρότειναν οι Βρετανοί θα κατέληγε η Τουρκία να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της Type 26, πέραν του γεγονότος ότι οι τουρκικές προδιαγραφές για το πλοίο θα ήταν διαφορετικές κάτι που θα ανέβαζε ακόμα το κόστος.

Άλλο πρόβλημα είναι το ραντάρ που θα φέρουν οι φρεγάτες, αφού η LM χρησιμοποιεί το AN/SPY1 ενώ η τουρκική Aselsan εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη του προγράμματος ÇAFRAD, ενός τουρκικού ραντάρ διάταξης φάσης το οποίο θέλουν να ενσωματώσουν στο AN/SPY1. Τα ίδια ισχύουν και για το σύστημα μάχης Aegis που ενσωματώνει και το προαναφερθέν ραντάρ, ενώ οι Τούρκοι επιθυμούν την ενσωμάτωση – ολοκλήρωση του δικού τους Genesis, σε συνδυασμό με τους SM3.

Σύμφωνα πάντα με το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του Özgür Ekşi, η εναλλακτική επιλογή είναι το να ανασχεδιαστεί η τουρκική κορβέτα Milgem ώστε να μετεξελιχτεί σε μικρή αντιαεροπορική φρεγάτα που θα λάβει την κωδική ονομασία TF100.

Τώρα, δεν θα τους ευχόμασταν και ακριβώς «καλή επιτυχία», ωστόσο, από το δημοσίευμα κρατάμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους Βρετανούς, με την όλη λογική να ευχόμασταν να διέπει στο μέλλον και τους χειριστές των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων…