«Πυρηνική κριτική» στην Τουρκία από δικό της άνθρωπο…

Τουρκικής καταγωγής βουλευτής του γερμανικού Κοινοβουλίου, άσκησε σκληρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για τα σχέδιά της να κατασκευάσει εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών (και ποιος ξέρει τι άλλο…).

Πρόκειται για τον Τζεμ Οζντεμίρ, γόνο οικογένειας Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής των Πρασίνων. Η ομιλία του έγινε κατά τα εγκαίνια της μεγαλύτερης κοινής γερμανο-τουρκικής πρωτοβουλίας στο επίπεδο της «κοινωνίας των πολιτών», υποτροφίες για ερευνητική δραστηριότητα, προϊόν της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτικής του τουρκικού πανεπιστημίου Σαμπαντζί και του γερμανικού «Stiftung Mercator».

Τα λόγια του Οζντεμίρ ήταν αρκούντως σκληρά: «Πυρηνικά εργοστάσια κατασκευάζουν μόνο οι δικτατορίες και οι… περίπου δικτατορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τεκμηρίωσε δεν την αντίρρησή του στις τουρκικές πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι του φαίνεται παράξενο η Τουρκία να ακολουθεί έναν δρόμο που εγκαταλείπεται από τον αναπτυγμένο κόσμο, αφού δεν υπάρχει πλέον κοινωνική στήριξη. Κάλεσε δε την Τουρκία και την Ελλάδα να εξασφαλίσουν για την Ευρώπη ηλιακή ενέργεια.

Ο Οζντεμίρ ζήτησε βέβαια την άρση των περιορισμών στη μετακίνηση Τούρκων επιχειρηματιών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν χώρες όπως «η Σερβία και η Κροατία» να μην έχουν προβλήματα και να έχει η Τουρκία. Ανέφερε τέλος, ότι οι Γερμανοί πολίτες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξασφάλισης άδειας παραμονής όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία από τις αρχές.