«Πάρτι» με τους εξοπλισμούς και στην Τουρκία!

Η μίζα πήγαινε σύννεφο και στη γειτονική μας Τουρκία τουλάχιστον όσον αφορά στην εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Zaman» το οποίο παρουσίασε σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ το ελληνικό «Strategy Reports» (http://strategyreports.wordpress.com/), το «μπαχτσίσι» σε στρατηγούς ανερχόταν σε δυσθεώρητα μεγέθη, ενώ όλα δείχνουν ότι πολλοί ήξεραν, αλλά ήταν… βαρυστομαχιασμένοι για να μιλήσουν…

Σύμφωνα λοιποόν με το ρεπορτάζ του προαναφερθέντος ιστοτόπου, εκτεταμένη διαφθορά στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία καταλογίζει δημοσίευμα της Zaman, που επικαλείται μαρτυρία του απόστρατου υπαξιωματικού Ahmet Zengin. Σύμφωνα με αυτόν, ο τότε Αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Tahsin Şahinkaya δωροδοκήθηκε με το αστρονομικό ποσό των $23 εκατ. από την αμερικανική General Dynamics για την επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 σε βάρος του F-18 ενώ παρόμοια ήταν η πρακτική στα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν αμέσως μετά την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον Zengin, τη περίοδο εκείνη το όνομα του Şahinkaya εμφανίστηκε σε λίστα του περιοδικού TIME με τους 50 πλουσιότερους Στρατηγούς στο κόσμο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο τότε πρέσβης στις ΗΠΑ Şükrü Elekdağ ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τον τότε Aρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Κenan Evren, ο οποίος όμως αγνόησε πλήρως τις καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκία. Ο Zegnin προτείνει επίσης τη διερεύνηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 170 αρμάτων μάχης Μ60 από την ισραηλινή ΙΜΙ έναντι $687.5 εκατ. το οποίο αποδείχθηκε προβληματικό σε μεγάλο βαθμό. Οι πραξικοπηματίες Evren και Şahinkaya αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά του κράτους και σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.