«ΙΩΝΑΣ 2011»: Η ελληνική «κρίσιμη» άσκηση SAR

Στις 7 Ιουνίου 2011 θα πραγματοποιηθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR: Search & Rescue) με την ονομασία «ΙΩΝΑΣ 11» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γενικότερα. Η σημασία της περιοχής διεξαγωγής της άσκησης είναι μεγάλη και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απορία και τη θετική έκπληξή μας, πως και δεν καταγράφηκε (σκοπίμως δεν λέμε «δεν εκδηλώθηκε» διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί) προσπάθεια «μπλοκαρίσματος» από άλλες «κυβερνητικές πλευρές», οι οποίες έχουν αναγάγει σε ύψιστο στόχο της ζωής και της καριέρας τους το να μην κάνουν οτιδήποτε που θα προκαλέσει την Τουρκία…

Στην άσκηση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Η «λεπτομέρεια» αυτή έχει τη δική της σημασία, καθώς η άσκηση θυμίζει έντονα την αντίστοιχη τουρκική, όπου παρουσία ΑΚΑΜ οι Τούρκοι «ξεσάλωσαν» με αποτέλεσμα να μεταβεί στην περιοχή η ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τα… περαιτέρω, δηλαδή αναγνωρίσεις, αναχαιτίσεις, εμπλοκές, αφού οι Τούρκοι δεν τήρησαν τις ΝΟΤΑΜ που είχαν εκδοθεί.

Όπως πληροφορηθήκαμε προ ολίγου, για την άσκηση εκδόθηκε σχετική ΝΟΤΑΜ από ελληνικής πλευράς. Επίσης, μέχρι το 2008 η άσκηση διοργανωνόταν στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, καθώς η Τουρκία, εάν θεωρήσει ότι βλάπτονται τα συμφέροντά της, θα βρει τρόπο να «παρέμβει»…