«Γεννήθηκε» η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων

Με την απονομή του εμβλήματος, που φέρει το εύκολα αντιληπτής και πολλαπλής ερμηνείας σημασίας ρητό «Φοβού τους Δαναούς», εμφανίστηκε επίσημα σήμερα η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ.

Η νέα Διοίκηση δημιουργήθηκε με υπουργική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), με σκοπό τη διεξαγωγή διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων.

Η ΔΔΕΕ θα διοικείται από ανώτατο αξιωματικό βαθμό ταξιάρχου και υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε αυτή υπάγονται σχηματισμοί και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ζ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), ομάδες της Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου, η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕ).

Η σύσταση της ΔΔΕΕ αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχάς προσδίδει περιεχόμενο και υπόσταση στη διακλαδικότητα, μία αντίληψη απόλυτα πλέον επιβεβλημένη για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που όμως την τελευταία δεκαετία από τότε που θεσμοθετήθηκε «ταλαιπωρήθηκε» από πισωγυρίσματα που προκαλούσε άμεσα ή έμμεσα η «συντεχνιακή» νοοτροπία των Κλάδων.

Συγκεντρώνει κάτω υπό ενιαία διοίκηση και διεύθυνση τους πιο επίλεκτους σχηματισμούς και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μεγιστοποιώντας την αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μέγιστη εκμετάλλευση των συνεργειών αυτών των μονάδων οι οποίες πλέον βρίσκονται σε ένα ενιαίο περιβάλλον επιχειρησιακής δράσης.

Ως αποτέλεσμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποκτά ένα στιβαρό όργανο επιχειρησιακής δράσης σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο που λόγω των ιδιαίτερων εγγενών χαρακτηριστικών του δρα ως πολλαπλασιαστής της συνολικής στρατιωτικής ισχύος της χώρας.

Τέλος, οι δυνάμεις άμεσης αντίδρασης αποκτούν ένα πλήρως οργανωμένο και στελεχωμένο επιτελείο το οποίο σε άμεσο χρόνο σχεδιάζει και υλοποιεί την αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε σημείο της ηπειρωτικής και θαλάσσιας χώρας απαιτηθεί.

Με τη σύσταση της ΔΔΕΕ «φίλοι» και εχθροί μπορούν να είναι σίγουροι ότι αν απαιτηθεί τα δώρα των Δαναών κάθε άλλο παρά ευχάριστα για αυτούς θα είναι.