«Ασύμμετρη απειλή» τα σοβιετικά ομόλογα για τον Βλ. Πούτιν…

Τα σοβιετικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί το 1982, δηλαδή την τελευταία χρονιά του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην εξουσία, απειλούν σήμερα να τινάξουν στον αέρα την οικονομία της Ρωσίας του Πούτιν.

Επενδυτές και συνταξιούχοι πιέζουν τη Μόσχα να τιμήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για κάλυψη των συνταξιοδοτικών εγγυήσεων και άλλων υποχρεώσεων της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων. Δημόσια αρχεία όπου να καταγράφεται ο ακριβής αριθμός ή η αξία των πωληθέντων ομολόγων δεν υπάρχουν, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστεί 25 τρισεκατομμύρια ρούβλια (δηλαδή πάνω από 600 δισ. ευρώ), ώστε να καλύψει τη διαφορά από το υπόλοιπο του σοβιετικού ισολογισμού.

Η υποχρέωση αυτή αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του ΑΕΠ της Ρωσίας και σχεδόν θα δεκαπλασίαζε το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τον Vladimir Osakovskiy, ανώτερο οικονομικό στέλεχος της BofA – Merrill Lynch στη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει καθυστερήσει την εξόφληση των σοβιετικών ομολόγων, με διάταγμα του Απριλίου που αναβάλλει την αποπληρωμή έως το 2015, μια σειρά από νεότερες αποφάσεις διεθνούς δικαστηρίου δίνουν στους ομολογιούχους φρέσκα πυρομαχικά για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεών τους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο: http://www.capital.gr/News.asp?id=1626884