«Ανάσταση» B-52H που επιστρέφει από το «νεκροταφείο»!

Την επανεισαγωγή σε ενεργό υπηρεσία ενός πυρηνικού βομβαρδιστικού B-52H Stratofortress, έξι χρόνια μετά τον παροπλισμό του ανακοίνωσε η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF).

Το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό με αριθμό σειράς 61-0007, μέχρι πρότινος βρισκόταν σε παροπλισμό στο «νεκροταφείο» της αεροπορικής βάσης Davis-Monthan στην Αριζόνα. Κατά τον παροπλισμό του βρισκόταν σε «κατάσταση αποθήκευσης 1.000» («1000-type storage»), δηλαδή συντηρούνταν από την 309η Σμηναρχία Αεροδιαστημικής Συντήρησης και Αναγέννησης (309th AMARG: Aerospace Maintenance and Regeneration Group)στην υψηλότερη κατάσταση διατήρησης.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε την εκ νέου εισαγωγή του συγκεκριμένου βομβαρδιστικού σε υπηρεσία, προκειμένου να αντικαταστήσει ένα ομοιότυπο αεροσκάφος που το 2014, σε ατύχημα στην αεροπορική βάση Barksdale στην Λουϊζιάνα, υπέστη σοβαρές ζημίες και με αυτό τον τρόπο να διατηρήσει τη δύναμη του στόλου σε 76 βομβαρδιστικά.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το αεροσκάφος θα επανέλθει σε ενεργό υπηρεσία τα μέσα του 2016 αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής και αναβάθμισης.