«Επιστημονική» κοινοπραξία στις θωρακίσεις, ελληνικά ιδρύματα υπάρχουν;

Η ισραηλινή εταιρεία κατασκευής θωρακίσεων Plasan προέβη στην σύμπηξη συμμαχίας με εταιρία ελεγχόμενη από το φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ!

Πρόκειται για τη βρετανική εταιρία Q-Flo που είναι μέρος του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία δημιούργησε με την Plasan την κοινοπραξία TorTech Nano Firbres Ltd.

Η εταιρεία θα έχει έδρα το Ισραήλ και θα παράγει ανθρακώδεις νανοσωληνοειδείς ίνες για την ενίσχυση των σωματικής θωράκισης και της συνθετικής θωράκισης των οχημάτων. Το νέο υλικό είναι ισχυρότερο του κέβλαρ και των άλλων αντιβαλλιστικών ινών, αλλά διαθέτει ευλυγισία και μικρό βάρος.

Τα αποκλειστικά δικαιώματα πωλήσεων και μάρκετινγκ για στρατιωτικές χρήσεις θα τα έχει η Plasan και η Q-Flo τα δικαιώματα για άλλες εφαρμογές.

Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο, για την παρούσα κατάσταση στη Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας και ο υπουργό Άμυνας, ένα χρόνο μετά την εκλογή τους μιλάνε ακόμα γενικά κι αόριστα για ανάπτυξη και καινοτομία. Τα ίδια και οι παλαιότερες κυβερνήσεις. Ούτε ιδέες έχουν, ούτε σχεδιασμό, ούτε τη δυνατότητα να αντιγράψουν τα μοντέλα άλλων κρατών που έχουν καταντήσει πλέον «καραμέλα».

Κι αν δε μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στα πανεπιστήμια, με τον αρρωστημένο συνδικαλισμό που ενίσχυαν τόσα χρόνια, ας αναλάβει ο κύριος Βενιζέλος την πρωτοβουλία να αναστήσει τα Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα εργαστήρια των ΑΣΕΙ και τα Εργοστάσια Βάσης. Ακόμα κι αν υπάρχει έλλειψη ικανού επιστημονικού προσωπικού στη χώρα, ας δώσουν λεφτά να φέρουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό.

Που θα βρεθούν τα λεφτά, θα μας πουν; Να θυμίσουμε Ινστιτούτο ΝΠΙΔ του Υπουργείου Άμυνας που φυτοζωεί και «αξιοποιείται» για να βολεύει ημετέρους; Υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις περί της κατάργησής του… Κι αν δε θέλουν να το κλείσουν, ας μειώσουν τους διαφόρους «συμβούλους».

Αν δε θέλουν να το κάνουν κι αυτό, τότε είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι στον ελληνικό λαό για αυτή τη μορφή εγκλήματος κατά της οικονομίας, της Παιδείας, της Ελλάδας και της εθνικής αξιοπρέπειας. Πάντως η καραμέλα περί μείωσης των μη υφιστάμενων πλέον (!) αμυντικών επενδύσεων – δαπανών καλά κρατεί… Το θέατρο των παραλόγων και άλογων σε όλο του το μεγαλείο.