Ξεκίνησε η παραγωγή του ραντάρ SeaFire της [email protected], τι θα μπορούσε να ζητήσει η Ελλάδα (vid.)

Ξεκίνησε η κατασκευή του ναυτικού ραντάρ SeaFire τεχνολογίας AESA GaN της εταιρείας Thales το οποίο θα εξοπλίσει τις πέντε γαλλικές φρεγάτες του προγράμματος FTI γνωστές και ως [email protected] η ναυπήγηση της πρώτης πρόκειται να ξεκινήσει το 2018 και να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2025 μετά από δύο χρόνια δοκιμών και πιστοποιήσεων.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

Το SeaFire είναι το πρώτο ευρωπαϊκό σύστημα τεχνολογίας GaN το οποίο αποτελείται από τέσσερις κεραίες ενεργούς φασικής διάταξης με πομποδέκτες στερεάς κατάστασης (ημιαγωγά στοιχεία) οι οποίες τοποθετούνται σε ένα ολοκληρωμένο ιστό. Τα ημιαγωγά στοιχεία αυτής της τεχνολογίας έχουν εκ κατασκευής χαμηλό θόρυβο και φασματικά καθαρή εκπομπή.

Αυτό σημαίνει ότι οι δέκτες έχουν υψηλή ευαισθησία δηλ μεγαλύτερη εμβέλεια, χαμηλή φασματική ρύπανση στους πομπούς και μπορούν να λειτουργήσουν σε πολύ υψηλές συχνότητες. Τα παραπάνω προσδίδουν καλύτερη ευχερέστερα χαρακτηριστικά LPI (χαμηλή παρατηρησιμότητας- ανίχνευση της δέσμης).

Το ραντάρ SeaFire θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες λειτουργίες έρευνα επιφανείας, έρευνα αέρος, παρακολούθηση ενόσω συνεχίζεται, η ηλεκτρονική σάρωση, εγκλωβισμό, και την καθοδήγηση πυραύλων.

Σύμφωνα με την εταιρεία η εμβέλεια του SeaFire για έρευνα εναερίων στόχων φτάνει τα 500 χλμ για αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους, η εμβέλεια έρευνας για στόχους επιφανείας φτάνει τα 80+ χλμ και το ραντάρ μπορεί να ιχνηλατεί ταυτοχρόνως 800 στόχους.

Επιπλέον το ραντάρ SeaFire διαθέτει ικανότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης βαλλιστικών πυραύλων και αναχαίτισής τους με τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster-30B1 NT με εμβέλεια άνω των 120 χλμ.

Το γαλλικό ραντάρ θα δοκιμαστεί επί πλοίου το 2019 με την κατασκευάστρια εταιρεία να φιλοδοξεί να το παραδώσει στο Γαλλικό Ναυτικό το 2020 για να τοποθετηθεί στην πρώτη φρεγάτα [email protected] που εκείνη την περίοδο θα ναυπηγείται.

Η έναρξη κατασκευής του νέου γαλλικού ραντάρ έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον από την στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται να αποκτήσει τουλάχιστον δύο φρεγάτες [email protected]

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί στα ελληνικά media, η Ελλάδα διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο την ένταξη της χώρας μας στο γαλλικό ναυπηγικό πρόγραμμα της νέας φρεγάτας, η οποία όμως για να μπορεί να καλύψει τις ελληνικές επιχειρησιακές απαιτήσεις θα πρέπει να εξοπλιστεί επιπλέον με αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας, καθώς και με περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για τις FREMM HN περιελάμβαναν τον εξοπλισμό του πλοίου με έξι τετραπλούς κάθετους εκτοξευτές SYLVER A35 με συνολικά 24 κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα VL MICA, τρείς οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές τύπου SYLVER A50 για 24 πυραύλους Aster-30 Block 0, και ένα κάθετο οκταπλό εκτοξευτή τύπου SYLVER A70 για οκτώ πυραύλους Scalp Naval.

Εάν τελικά η Ελλάδα συμμετάσχει στο ναυπηγικό πρόγραμμα των [email protected] και φυσικά καταβάλει άνω των 1,5 δις ευρώ (το κόστος ναυπήγησης των πέντε γαλλικών [email protected] φτάνει τα 3,8 δις ευρώ) για την αγορά των δύο πλοίων, η χώρας μας θα πρέπει να ζητήσει από την Γαλλία ως ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης της νέας φρεγάτας, να αποκομίσει ορισμένες τεχνολογίες που θα ήταν χρήσιμες για τη διαχρονική σωστή λειτουργία ενός τόσο τεχνολογικά προηγμένου πλοίου.

Βασικό στοιχείο της νέας φρεγάτας είναι το ραντάρ SeaFire και εφόσον επιθυμούμε ως χώρα να αποτελέσουμε τον συνεργάτη των Γάλλων για τη διεθνή προώθηση του πλοίου μέσω της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους του Πολεμικού Ναυτικού και φυσικά των χρημάτων που θα καταβάλουμε για να αποκτήσουμε τα πλοία, θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Γάλλους πρόσβαση σε σειρά τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση του πλοίου αλλά στην τεχνολογική αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει από την Γαλλία πρόσβαση στην

  • Τεχνολογία κατασκευής ημιαγωγών GaN,
  • Τεχνολογία ελέγχου των μεταγωγικών διατάξεων που περιστρέφουν ηλεκτρονικά την δέσμη που εκπέμπει το ραντάρ,
  • Την ολοκλήρωση των ημιαγωγών στοιχείων των μεταγωγικών πινάκων (τεχνολογία ηλεκτρονικών ισχύος και το λογισμικό που διαχειρίζεται τους πομποδέκτες) και
  • Την τεχνολογία ψύξεως των modules των πομποδεκτών και του συστήματος μεταφοράς ισχύος.

Η πρόσβαση της ελληνικής βιομηχανίας σε αυτές τις τεχνολογίες θα συνιστούσε μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Γάλλοι θα δυστροπήσουν σε ένα τέτοιο αίτημα. Σε κάθε περίπτωση κάτι σημαντικό θα μπορέσει να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Μόνο όποιος ζητά παίρνει.

Όμως το Παρίσι δεν θα πρέπει να ξεχάσει ότι η πιθανή επιλογή της [email protected] από το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα νέο επαναστατικό πλοίο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εμπορικά από την γαλλική κυβέρνηση για την διεθνή εμπορική προώθηση του.

Από την άλλη πλευρά, υποτίθεται ή τουλάχιστον έτσι διαφημίζεται, ότι μια πιθανή επιλογή της [email protected] από την Ελλάδα αποτελεί το θεμέλιο λίθο της νέας στρατηγικής σχέσης που Παρίσι και Αθήνα επιθυμούν να κτίσουν στην Αν. Μεσόγειο.

Επομένως εάν οι Γάλλοι επιθυμούν να αποδείξουν την δέσμευση τους σε αυτή την σχέση θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από ένα πλοίο.

Άλλωστε η Ελλάδα εάν τελικά επιλέξει τις [email protected] θα έχει δώσει την δική της ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα ακόμη γαλλικό οπλικό σύστημα, παρά το υψηλό κόστος απόκτησης τους, συντήρησης τους και τα γνωστά προβλήματα υποστήριξης που τα χαρακτηρίζουν. Την αξία αυτής της ψήφου ας μην την υποτιμά κανείς…