Ξεκίνησαν οι δοκιμές του δορυφόρου TÜRKSAT-6A…

Ξεκίνησαν οι δοκιμές αποδοχής του τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου TÜRKSAT-6A με στόχο το 2020 ο δορυφόρος να είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Ο νέος δορυφόρος είναι ο πρώτος τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας η οποία επιδιώκει να καταστεί αυτόνομη στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων.

Το πρόγραμμα του νέου εγχώρια ανεπτυγμένου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου TÜRKSAT-6A ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014 και όπως φαίνεται οι Τούρκοι κατάφεραν να κατασκευάσουν τον πρώτο τους δορυφόρο μέσα σε 41 μήνες.

Ο δορυφόρος TÜRKSAT-6A θα διαθέτει 20 αναμεταδότες συχνότητας Ku και δύο συχνότητας Χ, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από κοινού από τις εταιρείες Aselsan και την καναδική MDA (MacDonald, Detwtiler & Associates Ltd.) μετά από δύο συμφωνίες ύψους 23 εκ. δολ. ΗΠΑ και 28 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (συνολικά 51 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες το 2014 και 2015.

Ο τουρκικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών TÜRKSAT-6A θα παραμείνει σε τροχιά για 15 χρόνια δηλ μέχρι το 2035, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος μαζί με την εκτόξευση θα φτάσει τα 170 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Όσον αφορά την συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου η κρατική εταιρεία ΤΑΙ έχει αναλάβει την σχεδίαση και κατασκευή των δομικών στοιχείων του TÜRKSAT-6A, τις καλωδιώσεις του, το σύστημα πρόωσης/σταθεροποίησης και τον εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους.

Το σύστημα ελέγχου και διοίκησης, το λογισμικό διαχείρισης πληροφοριών, την συναρμολόγηση την ολοκλήρωση και τις δοκιμές τις έχουν αναλάβει από κοινού η ΤΑΙ και το ίδρυμα TÜBİTAK. Τέλος ο βασικός κατασκευαστής τερματικών σταθμών δορυφορικών επικοινωνιών της Τουρκίας είναι η εταιρεία CTECH Bilişim Teknolojileri A.Ş με έδρα την Κωνσταντινούπολη.