Ξεκινά το πρόγραμμα των υποβρυχίων 75I με AIP, για το ινδικό Ναυτικό

Αίτηση για προσφορά (RFP: Request For Proposal) για τη σχεδίαση και ναυπήγηση έξι υποβρυχίων του προγράμματος Project 75I εξοπλισμένων με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP: Air Independent Propulsion) εξέδωσε το Ναυτικό της Ινδίας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 7,2 δις ευρώ και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα υποβρύχια θα συμπληρώσουν τα υπό ναυπήγηση τύπου Scorpene (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία).

Σύμφωνα με αναφορές ινδικών μέσων ενημέρωσης η αίτηση για προσφορά θα αποσταλεί σε εταιρίες που έχουν περιληφθεί σε κατάλογο προεπιλογής (short-list) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ρωσική Rosoboronexport (σχεδιαστικό γραφείο Rubin), η γαλλική French Naval Group (πρώην DCNS), η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), η ισπανική Navantia, η σουηδική Saab και οι ιαπωνικές Mitsubishi Heavy Industries και Kawasaki Heavy Industries.

Κατά τις ίδιες αναφορές, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους, θα γίνουν αποδεκτές σχεδιάσεις οι οποίες είτε βρίσκονται σε παραγωγή είτε διεξάγουν δοκιμές εν πλω. Επίσης αναφέρεται ότι το RFP αιτείται αναλυτικές πληροφορίες για τη σχεδίαση των τορπιλοσωλήνων και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δυνατότητα προσβολής στόχων ξηράς, την αυτονομία και τη χαμηλή παρατηρησιμότητα των σχεδιάσεων.

Τα έξι υποβρύχια θα ναυπηγηθούν στην Ινδία σε συνεργασία με εγχώριο ναυπηγείο στο πλαίσιο συμφωνίας μεταβίβασης τεχνολογίας, οι όροι της οποίας θα αποσαφηνιστούν σε επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.