Βρέθηκε πρόσχημα για τον Καναδό να “στρίψει” στην “αγκαλιά” της LM / F-35

Η Βασιλική Καναδική Αεροπορία ετοιμάζεται να εκδώσει νέο αίτημα προθέσεων για την απόκτηση μαχητικού πέμπτης γενιάς το 2019 με πρόβλεψη το σχετικό συμβόλαιο να υπογραφεί το 2021, με τη σχετική αναφορά να παραπέμπει, καταρχήν, στο F-35 Lightning II.

Τον περασμένο Ιούνιο η καναδέζικη Αεροπορία ζήτησε την απόκτηση 88 νέων μαχητικών έναντι των 65 που προέβλεπε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των CF-18 Hornet. Ο Καναδάς προκήρυξε διαγωνισμό για την αντικατάσταση των γερασμένων του μαχητικών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό όμως, είχε δηλώσει ότι δεν προκρίνει τη λύση του F-35 Lightning II της Lockheed Martin. Η λύση απόκτησης επίσης μαχητικών F/A-18 δεν φαντάζει πιθανή λόγω της σοβαρής εμπλοκής που έχει σημειωθεί μεταξύ της κατασκευάστριας Boeing με την Bombardier, με τη συγκεκριμένη κρίση να προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει…

Ο αντιπτέραρχος Μάικλ Χουντ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τα περί απόκτησης των Super Hornet. Ως μια ενδιάμεση λύση προτάθηκε η αγορά 18 καινούργιων Super Hornet, αλλά λόγω του προβλήματος με την Boeing εξετάζεται η αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών, πιθανώς από την Αυστραλία.