Βουλγαρία: “Χλωμό” για τα ελληνικά F-16 Block 30… θέλει F/A-18 Super Hornet!

Η Βουλγαρία αιτήθηκε προσφοράς από την Boeing για την αγορά μαχητικών F/A-18 Super Hornet, ενόψει του διαγωνισμού για την προμήθεια νέου μαχητικού για τη βουλγαρική Αεροπορία που θα γίνει το 2018.

Το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει επίσης προσφορές από τη Lockheed Martin, για το F-16, από την Saab, για το JAS 39 Gripen και από την Ιταλία μεταχειρισμένα Eurofighter (EF-2000 Typhoon). Οι προτάσεις των εταιρειών θα βρίσκονται στην Σόφια εντός του μηνός.

Η Βουλγαρία θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιά μαχητικά σοβιετικής προέλευσης MiG-29 που διαθέτει, με νέα δυτικής προέλευσης μαχητικά. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αγοράς νέων μαχητικών ανέρχεται στα 890,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στα τέλη Οκτωβρίου η Σόφια είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει οκτώ μαχητικά και έκλινε προς την απόκτηση του σουηδικού Gripen. Παράλληλα όμως είχε υποβάλει πρόταση στην Πορτογαλία για την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16, αλλά και στην Ιταλία για EF-2000 Typhoon (Eurofighter).

Αν τελικά επιλεγεί το Super Hornet η Βουλγαρία θα είναι η πρώτη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που θα εντάξει το μαχητικό στην αεροπορική της δύναμη.