ΕΔ: “Τρεχάτε ποδαράκια μου” έστω και την υστάτη ώρα… μια κρίσιμη απόφαση

Με τον γνωστό τρόπο που χαρακτηρίζει το ταμπεραμέντο της ελληνική φυλής, η κυβέρνηση υπό την πίεση της τουρκικής απειλής που τώρα έγινε αντιληπτή, οδηγείται στην ταχεία προώθηση νόμου με διαδικασίες fast track για την έγκριση έκτακτης δαπάνης που θα καλύψει ορισμένες από τις κατεπείγουσες εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συμβάλει την εύρυθμη λειτουργία αυτών.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Ουσιαστικά το κονδύλι αυτό που θα φτάσει τα 1 δις ευρώ θα αφορά την αγορά ανταλλακτικών, τη συντήρηση στρατιωτικού υλικού την επαναπιστοποίηση πυραύλων, τον εκσυγχρονισμό πολεμικών μονάδων επιφανείας και την αγορά λοιπού υλικού για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν πρόκειται να δαπανηθεί στο σύνολο του εντός του 2018 αφού τα περισσότερα προγράμματα που περιλαμβάνει θα υλοποιηθούν σε βάθος τουλάχιστον 4ετίας. Επομένως, η επιβάρυνση του κρατική προϋπολογισμού για το 2018 δεν θα είναι 1 δις ευρώ όπως κάποιοι μπορεί να πιστέψουν αλλά σαφώς λιγότερα.

Στην πραγματικότητα το νέο έκτακτο πρόγραμμα αποτελεί μια τροποποίηση του παλαιού προγράμματος των 42 εξοπλιστικών ύψους 1,997 δις ευρώ με αρκετές περικοπές, που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 2014 και δεν υλοποιήθηκαν.

Πιο αναλυτικά κατά τη χθεσινή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων ενημερώθηκαν για την κατάσταση που βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συμφώνησαν για την ανάληψη ενεργειών που θα διατηρήσουν το αξιόμαχο τους.

Οι προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν

  • Τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO200HN Mod3 με συνολική προβλεπόμενη δαπάνη τα 350-400 εκατ. ευρώ,
  • Την διαχρονική δαπάνη 145 εκατ. ευρώ για την αγορά ανταλλακτικών και την συντήρηση των 43 Mirage 2000EGM/BGM & Mirage 2000-5 MK2 για μια περίοδο 4 ετών, με ετήσια δαπάνη 36.250.000 ευρώ,
  • Την δαπάνη 55 εκατ. ευρώ για την συντήρηση των 15 μεταγωγικών C-130B/H Hercules & 8 μεταγωγικών C-27J, καθώς και
  • Την δαπάνη 41.110.000 ευρώ για την συντήρηση και επαναπιστοποίηση των 32 βλημάτων Exocet AM39 block II της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα παραπάνω πέντε προγράμματα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού εκτός από αυτά εκτιμάται ότι στον νέο έκτακτο προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται ποσά για την πιστοποίηση αντιαρματικών/αντιαποβατικών πυραύλων, πυραύλων αέρος-αέρος κ.λπ.

Αν και σαν πρόγραμμα δεν ακούγεται τόσο εντυπωσιακό, στην πραγματικότητα είναι τεραστίας σημασίας, αφού εάν δεν υλοποιηθεί, μια σημαντική επένδυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που τους προσδίδει τεράστια ισχύ πυρός κινδυνεύει να απαξιωθεί.

Ευχής έργο, θα ήταν στον εν λόγω έκτακτο «εξοπλιστικό» πρόγραμμα να συμπεριληφθεί και η Συμφωνία για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) των 13 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 συνολικής αξίας 75,5 εκατ. ευρώ και η συνέχιση των παραδόσεων για τα υπόλοιπα επτά (από τα οποία τα τέσσερα είναι για τις Ειδικές Δυνάμεις).

Αυτό θα επιτρέψει να σχηματιστεί μαζί με τα 25 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47DG/SD/D Chinook μια ισχυρή δύναμη μεταφορικών ελικοπτέρων η οποία θα μπορεί να μεταφέρει σε μια πτήση 700 άνδρες με τον εξοπλισμό τους σε κάποιο από τα νησιά του Αν Αιγαίου όπως είχε προβλεφθεί στο σχεδιασμό του ΓΕΣ πριν από 15 χρόνια.

Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ευνοεί μια πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία FOS για τα ΝΗ90 και να επιλύσει ένα ζήτημα που χρονίζει εδώ και καιρό με τον πλέον θετικό τρόπο για τον Ελληνικό Στρατό.

Η μέγιστη αρετή ενός πολιτικού είναι να μπορεί να ξεπερνά προσωπικές αντιπάθειες και να χρησιμοποιεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να αφήσει πίσω του έργο ουσίας με χειροπιαστά αποτελέσματα που δεν θα αμφισβητούνται ούτε από τους αντιπάλους του.

Εκτός από τα παραπάνω στο πακέτο της έκτακτης χρηματοδότησης συμπεριλαμβάνεται και η αγορά πυρομαχικών για όλους τους Κλάδους, η πιστοποίηση αρκετών από αυτά ενώ ενδεχομένως στον έκτακτο αυτό προυπολογισμό να περιλαμβάνεται και η προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214, Type 209/1200AIP.