Τουρκία-μεγαλοϊδεατισμός: Τώρα θέλουν να φτιάξουν και… κοσμοδρόμιο!

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πιστεύεται πως προετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα που αφορά τον «εθνικό πύραυλο φορέα» για εκτόξευση δορυφόρων. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης το πρόγραμμα ΒURAK έχεις στόχο να σταματήσει η Τουρκία να εξαρτάται από ξένους παρόχους αναλόγων υπηρεσιών.

Η Τουρκία ήδη αναπτύσσει δικούς της δορυφόρους στο πλαίσιο του προγράμματος TÜRKSAT-6A. Το πρόγραμμα BURAK εντάσσεται στο ευρύτερο τουρκικό σχέδιο 2023 που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριου μαχητικού 5ης γενιάς, τη ναυπήγηση ελικοπτεροφόρου και άλλους στόχους.

Όπως και σε άλλα της προγράμματα η Τουρκία αναμένεται να συνεργαστεί με έμπειρες στο χώρο εταιρείες για την υλοποίηση του προγράμματος BURAK. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) για τη δοκιμή υλικών επί του Japanese Experiment Module (KIBO) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Η Ιαπωνία δοκίμασε το τουρκικό υλικό για πρώτη φορά το 2016 και αυτή την στιγμή δοκιμάζεται στον ΔΔΣ. Το 2018 το ΚΙΒΟ αναμένεται να αναπτύξει τις πρώτες τουρκικές πλατφόρμες CubeSat.

Οι τουρκικές διαστημικές φιλοδοξίες αφορούν εμπορικούς και στρατιωτικούς δορυφόρους. Η τουρκική ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) αναπτύσσει το σύστημα επικοινωνιών του δορυφόρου TÜRKSAT-6A η εκτόξευση του οποίου είναι προγραμματισμένη για το 2020. Το σύστημα 20 συχνότητες Ku και δύο συχνότητες Χ, τις τελευταίες για στρατιωτική χρήση.

Τον Σεπτέμβριο η ΤΑΙ ανακοίνωσε την ανάπτυξη ελαφρών γεωσύγχρονων, ισημερινής τροχιάς, δορυφόρων SATCOM τους οποίους ελπίζει να συνδυάσει με το πρόγραμμα BURAK που θα αποτελεί την πλατφόρμα εκτόξευσής τους. Το πρόγραμμα BURAK πάντως δεν σχετίζεται με την εκτόξευση του 4 τόνων TÜRKSAT-6A, καθώς ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Το τουρκικό εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο λόγω γεωγραφικής θέσης, μη ανταγωνιστικό οικονομικά σε σχέση με άλλα κοσμοδρόμια (όσο ποιο κοντά στον Ισημερινό τόσο χαμηλότερο το κόστος θέσης σε τροχιά δορυφόρων) και ευάλωτο σε επιδρομές από αέρος.

Θα πρόκειται για υψηλής, ψυχολογικής επικοινωνιακής και προπαγανδιστικής αξίας στόχο, καθώς από εκεί θα φεύγουν και θα ελέγχονται όλοι οι δορυφόροι τηλεπισκόπησης, κατασκοπευτικοί και επικοινωνιών.

Αυτό όμως ίσως και να αποτελεί ορθολογική ερμηνεία για την προμήθεια των S-400 που θα μπορούσαν να έχουν ως αποστολή την προστασία του κοσμοδρομίου και όχι να είναι «εθνική αντιαεροπορική ομπρέλα». Όλα αυτά αποτελούν εικασίες, μένουν να αποδειχθούν…