Τούρκοι-Άσαντ θέλουν να επιτεθούν στους Κούρδους και οι ΗΠΑ προειδοποιούν

Τουλάχιστον 30 φράξιες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» έχουν ενωθεί υπό την αιγίδα της Τουρκίας σχηματίζοντας τον «Εθνικό Στρατό», δυνάμεως 22.000 ανδρών. Κι ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «νουθέτησε» τον Άσαντ ότι δεν θα ήταν και πολύ έξυπνο να επιτεθεί στους Κούρδους, ίσως τελικά τα έλεγε στην πεθερά για να τ’ ακούσει η νύφη».

Η δύναμη αυτή θα είναι η ισχυρότερη αριθμητικά στον αγώνα κατά του Άσαντ, αλλά και των Κούρδων της Συρίας. Το 2014 συγκροτήθηκε από τους Αμερικανούς η Military Operations Command (MOC) με σκοπό να αποτελέσει το συντονιστικό όργανο όλων των συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Η MOC επανδρωνόταν από Αμερικανούς αξιωματικούς και συντόνιζε τη δράση των 40.000 ανδρών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που πολεμούσε κατά του καθεστώτος Άσαντ. Τώρα όμως ήρθε η σειρά της Τουρκίας.

Στον «Εθνικό Στρατό» που ετοιμάζει η Άγκυρα εντάσσονται πάνω από 30 αντικαθεστωτικές οργανώσεις που μάχονταν στο Χαλπέι, το Ιντλίμπ, τη Χάμα, τη Ράκα, τη Χασάκα, το Ντείρ Εζόρ και τη Λατάκεια. Με τον τρόπο αυτό θα συγκροτηθεί η ισχυρότερη αντικαθεστωτική δύναμη στην Συρία από τηνέναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2011.

Ο δυνάμεως 22.000 ανδρών «Εθνικός Στρατός» θα εξαρτάται από την συριακή μεταβατική κυβέρνηση και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά των Κούρδων στο Αφρίν.

Κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», τον Αύγουστο του 2016, ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», με την υποστήριξη της Τουρκίας, κατέκτησε περιοχή 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Σήμερα πάνω από 15.000 άνδρες του «Εθνικού Στρατού» αναμένεται να εμπλακούν στην επίθεση κατά των Κούρδων στο Αφρίν. Ακολούθως, βάσει των σχεδιασμών της Άγκυρας, ο «Εθνικός Στρατός» θα συμμετάσχει, μαζί με τουρκικές δυνάμεις, σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και στο Ταλ Αμπιγιάντ και στο Μανμπίζ.

Ανάμεσα στις δυνάμεις του «Εθνικού Στρατού» θα σχηματιστούν και τρεις ταξιαρχίες Τουρκομάνων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ταξιαρχία του «Μωάμεθ του Πορθητή» και η Ταξιαρχία του «Σουλτάνου Μουράτ». Διοικητές αυτών είναι αντίστοιχα οι Ντογκάν Σουλεϊμάν και Μουντασίρ Μπιλάχ.