Το “πλήγμα” LM – F-16V στην κεντρική Ευρώπη… “ταράζει” τον ανταγωνισμό

Η Σλοβακία ζήτησε από τη Lockheed Martin προσφορά για την αγορά μαχητικών F-16V τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα MiG-29 που διαθέτει αυτή την στιγμή η αεροπορία της χώρας. Το F-16V είναι η τελευταία έκδοση του αειθαλούς μαχητικού και στην περίπτωση της Σλοβακίας θα πρέπει να ανταγωνιστεί το σουηδικό Gripen της Saab.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας θα καταθέσει την τελική του πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο στις 29 Ιουνίου 2018. Η Σλοβακία θέλει ένα νέο μαχητικό με χαμηλότερο επιχειρησιακό κόστος από το ρωσικό MiG-29 και παράλληλα την απεξάρτησή από τη Ρωσία όσον αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών.

Η Σλοβακία διαθέτει 12 MiG-29 εκ των οποίων όμως μόνο τα 3-4 είναι ικανά προς πτήση. Η κατασκευάστρια του F-16V, αμερικανική Lockheed Martin, υποστηρίζει ότι το εν λόγω μαχητικό έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του Gripen που χρησιμοποιεί η χώρα μισθώνοντας αριθμό μαχητικών του τύπου, αυτό του ραντάρ APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array) που διαθέτει.

Από την άλλη, οι αντίπαλοι του F-16 Viper υποστηρίζουν ότι δεν έχει ενταχθεί σε παραγωγή, αντίθετα με το σουηδικό αεροσκάφος. Άρα αν παραγγελθεί, υποστηρίζουν, δεν θα είναι δυνατό να παραληφθεί πριν το 2022 στην καλύτερη περίπτωση, ενώ τα Gripen μπορούν να παραδοθούν εντός δύο ετών. Η σουηδική πλευρά ανησυχεί εύλογα για την προοπτική απώλειας μιας αγοράς που είχε κατακτηθεί.

Το επιχείρημα μοιάζει κάπως προβληματικό υπό την έννοια ότι η έκδοση «V» είναι πακέτο αναβάθμισης του γνωστού μαχητικού το οποίο υιοθετείται μαζικά από χρήστες του μαχητικού, ενώ η γραμμή παραγωγής του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας ΔΕΝ έχει καταργηθεί, αλλά έχει μεταφερθεί στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας. Παράλληλα, πρόσφατη είναι η είδηση για την επιλογή του μαχητικού από το Ομάν. 

Η Lockheed Martin πάντως θα προσφέρει 14 μαχητικά 14 F-16 Block 70/72 V με περιορισμένο πακέτο οπλισμού και πλήρες πακέτο υποστήριξης και συντήρησης με συνολικό κόστος 2.91 δισ. δολάρια, δηλαδή περί τα 208 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται και τα κόστος εκπαίδευσης.

Το κόστος για τα Gripen δεν είναι γνωστό. Πάντως η Τσεχία καταβάλει 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για την ενοικίαση 14 μαχητικών. Υποστηρίζεται πως το κόστος πτήσης ανά ώρα του Gripen είναι χαμηλότερο φτάνοντας τα 4.700 δολάρια, έναντι 7.000 δολαρίων του F-16.