Το “κρυφτούλι” ανάμεσα σε F-22 Raptor και S-400 στη Συρία “δίνει” συμπεράσματα

Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά της Αμερικανίδας αντιπτεράρχου VeraLinn “Dash” Jamieson, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της αμερικανικής «Ένωσης Αεροπορίας» (Air Force Association), της σημαντικής για τις ΗΠΑ «δεξαμενής σκέψης» (think tank) με την επωνυμία Mitchell Institute for Aerospace Studies (Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Μίτσελ), που παρουσίασε το Business Insider.

Μιλώντας για τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία, η αντιπτέραρχος υπογράμμισε τη σημασία των αποστολών στη Συρία και το Ιράν για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με το πώς πολεμούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις: «Οι αντίπαλοι, μας παρακολουθούν, μαθαίνουν από εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι ένας από τους λόγους που πολλές ρωσικές δυνάμεις εστάλησαν στη Συρία, ήταν για να αποκτήσουν εμπειρία από πραγματικές πολεμικές συνθήκες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, στο να συλλεχθούν πληροφορίες για τις τακτικές, την εν γένει συμπεριφορά, τις «υπογραφές» στα ραντάρ του κορυφαίου μαχητικού σε αμερικανική υπηρεσία, του F-22 Raptor.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, συνεχώς φιλοξενούν δηλώσεις πιλότων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση που «συναντήθηκαν» αμερικανικά και ρωσικά μαχητικά, τα ρωσικά «έπαιρναν την ουρά» των αμερικανικών, το οποίο σε συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων θα σήμαινε θέση βολής και κατάρριψη!

Ας κρατάμε μικρό καλάθι όμως, ακόμα και πέρα της γνωστής υπερβολής στον πόλεμο επικοινωνίας της Μόσχας με στόχο τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές ακροατήριο… είναι όπως οι Ινδοί με τα Su-30MKI που δεν έχουν αφήσει αεροπορική δύναμη που να μην την «τσακίσουν» κατά τη διάρκεια ασκήσεων!

Τόσο η βρετανική RAF όμως (π.χ. ασκήσεις με τους Ινδούς με τα EF-2000 Typhoon), όσο και η αμερικανική USAF, γνωρίζουν πολύ καλά μέχρι ποίου σημείου μπορούν να πηγαίνουν, ώστε να τους επιτρέπεται και να συμμετέχουν «αξιοπρεπώς» συλλέγουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από μαχητικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε μελλοντικό πεδίο αεροπορικής μάχης.

Ταυτόχρονα όμως, να αποφύγουν να αποκαλύψουν τις σκέψεις τους στο τακτικό πεδίο για το πώς σκοπεύουν να πολεμήσουν, εάν απαιτηθεί. Εξάλλου, δεν έχουν και τόση ανάγκη να αναλωθούν σε επικοινωνιακά παίγνια διότι το δικό τους εσωτερικό ακροατήριο είναι εντελώς διαφορετικό, με την πολιτική ηγεσία να μην έχει την ίδια ανάγκη με το Κρεμλίνο να υπενθυμίζει συνεχώς το «στάτους υπερδύναμης»…

Ταυτόχρονα, οι εντυπωσιακές αερομαχίες είναι ένα στοιχείο που δεν θα απασχολήσουν και πολύ ενδεχόμενο μελλοντικό πεδίο μάχης όπου θα κυριαρχήσουν οι αισθητήρες και η τεχνολογία θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο και τα… ακροβατικά που τόσο αίσθηση προκαλούν στα αεροπορικά σόου, ενδεχομένως και να αποδειχθούν παντελώς ανεπίκαιρα…

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες να μπορέσουν να βρουν τρόπους – ή συνδυασμούς αυτών – εντοπισμού των χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), μαχητικών F-22 και αν τα κατάφεραν, κάτι πιθανό, είναι μεγάλης χρησιμότητας πληροφορία αναμφισβήτητα.

Αυτό που είπε όμως η Αμερικανίδα αντιπτέραρχος και «βολικά» αποφεύγεται να αναφερθεί, είναι ότι και οι δυο πλευρές, Ρώσοι και Αμερικανοί, έκαναν τις παρατηρήσεις τους και συνέλεξαν τις πληροφορίες τους. Αυτό επιτρέπει σε εμάς να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ενδεχομένως κάποια πράγματα που σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε οποιοσδήποτε πτέραρχος της USAF.

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ποιος είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί ανέπτυξαν τα F-22 Raptor στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, ενώ τα F-15 ήταν και ποσοτικά και ποιοτικά περισσότερο από επαρκή για να φέρουν σε πέρας το έργο; Μήπως η απάντηση κρύβεται σε αυτό που είπε ο Αμερικανός πτέραρχος, ότι «και οι δυο πλευρές έκαναν τις παρατηρήσεις τους»;

Με πιο απλά λόγια, εάν ισχύει ο ισχυρισμός ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν ανάγκη να αναπτύξουν τα F-22 Raptor στο εν λόγω θέατρο επιχειρήσεων, τότε το έκαναν για κάποιον σκοπό. Αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το να οδηγήσουν τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν το ισχυρότατο ραντάρ των S-400, ακριβώς για να κάνουν αυτό ειπώθηκε παραπάνω: Να αναζητήσουν και να καταγράψουν την «υπογραφή» των αμερικανικών μαχητικών, μια πολύ χρήσιμη πληροφορία…

Αυτό όμως «έκανε το χατίρι» τους Αμερικανούς να έρθουν και αυτοί σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας – εκπομπής του εν λόγω ραντάρ, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι οι ρωσικές επιδόσεις στον τομέα της αεράμυνας είναι αξιολογότατες και άκρως ανταγωνιστικές παγκοσμίως, οπότε όσο χρήσιμη είναι για τους Ρώσους η «υπογραφή» των F-22, άλλο τόσο είναι πολύτιμες για τους Αμερικανούς, πληροφορίες που αφορούν συστήματα όπως το S-400 που θεωρείται και κορυφαίο σε ρωσική υπηρεσία!

Άρα θυσίασαν και οι δύο κορυφαία οπλικά τους συστήματα για να μάθουν τα μυστικά ο ένας του άλλου; Πού χωλαίνει αυτή η σκέψη; Στο ότι για τους Αμερικανούς φαίνεται ότι τα F-22 Raptor είναι τελικά απλώς η μετάβαση στην έκτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, όπου έχουν εστιάσει όλη τους την προσοχή.

Τα F-22 Raptor δεν θα παραχθούν ξανά, καθώς σταμάτησαν στις 187 μονάδες και πρόσφατα κρίθηκε εντελώς αντιοικονομικό να αποφασιστεί επανέναρξη παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχει πέσει όλο το βάρος στην έκτη γενιά…

Στο ενδιάμεσο, τα Raptor θα αναβαθμίζονται με την τελευταία γενιά αισθητήρων ώστε να παραμένουν πολλαπλασιαστής ισχύος και παράγοντας ποιοτικού πλεονεκτήματος έναντι των αντιπάλων.

Άρα, ήξεραν γιατί το εξέθεσαν στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Δεν το έκαναν τυχαία. Κι ενώ οι αντίπαλοί τους θα κομπάζουν για αεροσκάφη πέμπτης γενιάς που θα θέτουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι ίδιοι θα βρίσκονται ένα βήμα από το να εμφανίσουν το μαχητικό έκτης γενιάς.

Κι επειδή είναι εμφανές από την εγκατάλειψη των F-22 ότι ο οικονομικός παράγοντας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και αποφεύγονται οι ανούσιοι εντυπωσιασμοί για επικοινωνιακούς λόγους, δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση η απουσία των F-35 Lightning II από τη Συρία και το Ιράκ;

Με απλά λόγια, το εν λόγω αεροσκάφος θα είναι και οικονομικό, αφού θα παραχθούν χιλιάδες τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους συμμάχους τους. Αυτό θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των μαχητικών αεροσκαφών και παρά την υπέρ-υψηλή τεχνολογία αισθητήρων κάθε είδους που ενσωματώνουν, θα καταστούν κυριολεκτικά απρόσβλητα όταν εμφανιστεί και ενταχθεί επιχειρησιακά η έκτη γενιά μαχητικών που θα τα προστατεύει.

Και θα εμφανιστεί πολύ συντομότερα από όσο υπολογίζουμε, εάν πιστέψουμε τα «μισόλογα» ανθρώπων πολύ κοντά στις εξελίξεις… ενώ στο ενδιάμεσο η ισορροπία διατηρείται με τον υπάρχοντα στόλο αεροσκαφών, ώστε να μην κινδυνεύσει η υπεροπλία της USAF.

Άρα, όποιος δεν θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως «πρόβατο» με τον τρόπο που θα ήθελαν άλλοι να τον κάνουν να τις αντιλαμβάνεται, απλά ποτέ δεν μένει στις «απόλυτες τιμές» παρουσίασης της σχετικής ειδησεογραφίας. Αυτό είναι το πιο επίκαιρο δίδαγμα καθώς ζούμε στην εποχή των «fake news» και του «πολέμου εικόνας», κυριολεκτικά και μεταφορικά…