Γαλλικό οβιδοβόλο Caesar, επίδειξη βελτιώσεων (vid.)

Την επίδειξη και εκτέλεση βολών των κατασκευής της συστημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 105 και 155 χλστ. σε περισσότερα από 80 άτομα – μέλη αντιπροσωπειών από 18 χώρες, ανακοίνωσε ο γαλλικός όμιλος Nexter.

Κυρίαρχη θέση μεταξύ των συστημάτων που επιδείχθηκαν και εκτέλεσαν βολές κατείχε το διαμετρήματος 155 χλστ. αυτοκινούμενο (τροχοφόρο) οβιδοβόλο CAESAR που ήδη επιχειρούν οι χερσαίες δυνάμεις Γαλλίας, Δανίας, Ινδονησίας, Ταϊλάνδης και μίας ακόμη μη κατονομαζόμενης χώρας της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα επιδείχθηκαν και οι δύο εκδόσεις το CAESAR, 6×6 και 8×8 (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία, στο συνημμένο βίντεο από βολές του Στρατού της Δανίας). Υπενθυμίζεται ότι σχεδιαστικά το CAESAR αποτελεί τον βέλτιστο συμβιβασμό μεταξύ της απλότητας ενός τυπικού ρυμουλκούμενου οβιδοβόλου και της κινητικότητας ενός τυπικού αυτοκινούμενου οβιδοβόλου.

Επιπρόσθετα η ισχύς πυρός, η λειτουργική αξιοπιστία και το χαμηλό λειτουργικό κόστος το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό για την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων σε ποικιλία περιβαλλόντων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά επιδείχθηκε και η τελευταία έκδοση του συστήματος αυτόματης γέμισης του CAESAR 8×8 που επιταχύνει τον ρυθμό βολής και ειδικότερα μειώνει σε λιγότερο από τρία λεπτά τον χρόνο που μεσολαβεί από την άφιξη στη θέση βολής, την τάξη και βολή ομοβροντίας έξι βλημάτων και την αναχώρηση για την επόμενη θέση βολής.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της έκθεσης στα εχθρικά πυρά αντιπυροβολικού και κατά συνέπεια αυξάνει η επιβιωσιμότητα του όπλου. Το δεύτερο σύστημα που επιδείχθηκε και εκτέλεσε βολές είναι το διαμετρήματος 105 χλστ. ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 105 LG1.

Το σύστημα έχει αναπτυχθεί ειδικά για δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία με τις χερσαίες δυνάμεις Σιγκαπούρης, Ταϊλάνδης, Ινδονησίας, Βελγίου, Καναδά και Κολομβίας.