Το γαλλικό α/φος Rafale “δραπετεύει” από τον διαγωνισμό του Βελγίου

Τα μαχητικά EF-2000 Typhoon και F-35 θα συμμετέχουν στην τελική φάση του βελγικού προγράμματος ΝΜΑ μετά την άρνηση της Dassault να ακολουθήσει τη «νόμιμη» οδό και τη γαλλική επιλογή να προταθεί η πώληση του Rafale στο Βέλγιο σε διακυβερνητικό επίπεδο. Για λόγους διπλωματικής ευγένειας, βέβαια, οι βελγικές αρχές δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τη συμβατότητα της γαλλικής κίνησης.

ΠΗΓΗ: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Όπως τονίζουν βελγικές και γαλλικές αναφορές, η κίνηση υποστηρίζει τη σύσφιξη της στρατιωτικής γαλλο-βελγικής συνεργασίας στο πρότυπο των στρατιωτικών οχημάτων νέας γενιάς όπου οι Βρυξέλλες επέλεξαν τη γαλλική λύση.

Όσον αφορά το ΝΜΑ, το Παρίσι προτείνει το Rafale+, που όμως παραμένει άγνωστο ακόμη (κρίνοντας από τα δημοσιεύματα) τι αφορά. Επίσης υπάρχει πρόταση διαμοιρασμού του κόστους χρήσης. Αυτό οι Γάλλοι πιστεύουν ό, τι θα αγγίξει τα €1,2 δις. Υπενθυμίζεται, το Βέλγιο σκοπεύει να δαπανήσει €3,6 δις για 34 ΝΜΑ.

Τονίζουμε πως ο βελγικός διαγωνισμός παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Η Ολλανδία έχει αγοράσει το F-35 (όπως και πολλές άλλες χώρες γύρω από το Βέλγιο), προς αντικατάσταση των F-16A (όπως σκοπεύει να κάνει και το Βέλγιο).

Η BAe όμως προωθεί επιθετικά το Eurofighter, θεωρητικά το Typhoon είναι ένα «ευρωπαϊκό» μαχητικό, και το Βέλγιο είναι η καρδιά της ΕΕ. Το θέμα είναι πως μετά το Brexit το Typhoon έχασε αυτό το -μικρό προφανώς- πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά μια αγορά του Rafale θα ήταν μια περαιτέρω τόνωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.