Την κατασκευή 40 επιπλέον Su-30 MKI προτείνει η HAL στην Αεροπορία της Ινδίας

Μια νέα σημαντική πρόταση κατέθεσε η ινδική εταιρεία Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) στην Αεροπορία της Ινδίας για την κάλυψη των κενών που έχουν δημιουργηθεί από τα πισωγυρίσματα της φιλόδοξης συνεργασίας της Μόσχας με το Νέο Δελχί για την ανάπτυξη του μαχητικού 5ης γενιάς στο πλαίσιο του προγράμματος FGFA.

Πιο συγκεκριμένα η HAL πρότεινε την κατασκευή επιπλέον 40 Sukhoi-30 MKI με κόστος το 1/3 που θα κόστιζε η κατασκευή 40 Rafale. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Standard η Ινδική Αεροπορία πρόκειται να πληρώσει 11,25 δις INR για κάθε αεροσκάφος Rafale, ενώ η HAL κοστολογεί την κατασκευή κάθε Sukhoi-30 MKI στα 4,25 δις INR.

Σύμφωνα με την εταιρεία το συνολικό κόστος κατασκευής 40 Sukhoi-30 MKI φτάνει τα 170 δις INR και όπως αναφέρει η εταιρεία μετα από την συμπαραγωγή 199 μαχητικών Sukhoi-30 MKI η HAL έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την κατασκευή και την συντήρηση των αεροσκαφών αυτών.

Αυτή την περίοδο η HAL ολοκληρώνει την κατασκευή των τελευταίων 23 μαχητικών και εκτιμά ότι θα μπορούσε χωρίς επιπρόσθετο κόστος να συνεχίσει την παραγωγή για ακόμη 40 αεροσκάφη.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της HAL για την οικονομοτεχνική βιωσιμότητα της πρότασης της είναι το αίτημα της Ινδικής Αεροπορίας για την πραγματοποίηση τροποποιήσεων σε ορισμένα μαχητικά Sukhoi-30 MKI ώστε να μπορούν να φέρουν τον αντιπλοϊκό πύραυλο BrahMos.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία αντί να τροποποιήσει ορισμένα υπάρχοντα Sukhoi-30 MKI η HAL θα μπορούσε να κατασκευάσει 40 νέα αεροσκάφη αυτής της έκδοσης με τις κατάλληλες τροποποιήσεις ώστε εξαρχής να μπορούν να φέρουν τον πύραυλο BrahMos.