Θρίλερ στην Κύπρο: Οργή της Μόσχας για εχθρό του Πούτιν… “ολιγάρχη”

Ένα διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα, με την Λευκωσία να καλείται να προβεί σε πολύ λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ένεκα των μακροχρόνια εξαιρετικών σχέσεων με την Μόσχα και την στήριξη της τελευταίας στο Κυπριακό, αλλά λόγω και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ρωσία.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.com.cy/

Η Μόσχα έχει ήδη από χθες μέσω του Πρέσβη της στην Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, διατυπώσει τις ανησυχίες της και την ενόχλησή της για τον χειρισμό της υπόθεσης του εκατομμυριούχου εκ μέρους των κυπριακών Αρχών. H Μόσχα ζητούσε εδώ και καιρό να στείλει ανακριτές στην Κύπρο να ελέγξουν και παραλάβουν σειρά εγγράφων που αφορούν στην εξαγορά μετοχών της κρατικής ρωσικής εταιρείας ενέργειας, της πασίγνωστης και κραταιάς Gazprom.

Το οξύμωρο στην περίεργη αυτή υπόθεση, είναι ότι ο εν λόγω πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι εγγονός του ηγέτη του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, Earl Browder… Εντούτοις όμως, ο εγγονός συστήνεται όπου βρεθεί και όπου σταθεί ως ο νούμερο 1 εχθρός του Πούτιν!

Οι Ρώσοι έχουν την απαίτηση να ανακρίνουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σε κυπριακό έδαφος, ενώ η κόντρα με τις ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς αφορά σε εξαγορά των μετοχών της κρατικών συμφερόντων πλέον ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση πέρα από τα οικονομικά δεδομένα υποκρύπτει και ξεκάθαρα πολιτικο-διπλωματικές πτυχές.

Ο Browder προ του φάσματος να ανακριθεί από Ρώσους σε κυπριακό έδαφος, ή να γίνει έλεγχος από αυτούς σε έγγραφά των εταιρειών του, κατέφυγε στα κυπριακά δικαστήρια, με δικηγόρο τον Χρίστο Πουργουρίδη καταφέρνοντας επί του παρόντος να μπλοκάρει την διαδικασία παράδοσης εγγράφων. Εν συνεχεία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ