Θλιβερή σύγκριση Ελλάδας και Ιταλίας… οπότε ας μην απορούμε για το χάλι μας

…Η Ιταλία παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά της προβλήματα και τον αργοκίνητο δημόσιο τομέα παραμένει ένας παραγωγικός κολοσσός που είναι ταυτόχρονα η Mecca του σύγχρονου ντιζάιν σε πολλούς τομείς.

Σχολιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ
ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com

Κατασκευάζει σχεδόν τα πάντα, από σούπερ αυτοκίνητα μέχρι επώνυμες γραβάτες και ταυτόχρονα διαφυλάσσει ως κόριν οφθαλμού την πρωτογενή της παραγωγή εμπλουτίζοντας την με τους πιο σύγχρονους κανόνες του μάρκετινγκ. Τα προϊόντα της… ακόμη και δεύτερης κατηγορίας… έχουν κατακτήσει τον λεγόμενο Νέο Κόσμο.

Στον αντίποδα η Ελλάδα σέρνεται. Η υποτυπώδης, αλλά υπαρκτή ελληνική βιομηχανία κατέρρευσε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης και η πρωτογενής παραγωγή αφέθηκε ολόκληρες δεκαετίες στις ψευδαισθήσεις των επιδοτήσεων.

Σήμερα που τα λουριά έσφιξαν, οι αγρότες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και φυσικοί θησαυροί όπως το ελληνικό ελαιόλαδο ξεπέφτουν σε εμπορικά κυκλώματα που το “σκοτώνουν” σε εξευτελιστικές τιμές.

Ακόμη και η ναυτιλία για την οποία μπορούμε να κομπάζουμε, δεν έχει καμία παραγωγική βάση στην Ελλάδα. Τα ναυπηγεία στην πράξη υπολειτουργούν, έρμαια συνδικαλιστών και άλλων… υγιών παραγωγικών δυνάμεων, χωρίς δυνατότητα να προσφέρουν ούτε ένα απλό service στα ελληνικά μεταφορικά πλοία την ώρα που οι Ιταλοί κατασκευάζουν από πολυτελείς θαλαμηγούς μέχρι υπερσύγχρονα πολεμικά πλάκα.

Στην Ελλάδα αντιστοίχως οι μεγαλοεπιχειρηματίες σαλταδόροι μιας γενιάς έπαιρναν δάνεια από τις Τράπεζες και τα ξόδευαν στη Μύκονο και την Κουρσεβέλ… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΣΤΟΧΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ