Θα κάνει χειρονομία ο Ερντογάν μέσω της δίκης του πάστορα που ξεκίνησε;

Ξεκίνησε στη Σμύρνη η δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον ο οποίος κρατείται επί 18μηνο στις τουρκικές φυλακές, σε μια σύλληψη η οποία εξ αρχής έμοιαζε σχεδιασμένη για να δημιουργηθεί διαπραγματευτικό αντάλλαγμα που θα διευκόλυνε την παράδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Τα χρόνια όμως περνούν και ουδείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δε δείχνει διατεθειμένος να παραδώσει τον Γκιουλέν στους Τούρκους, για τους δικούς τους λόγους… πέραν των λόγων «αρχής». Κατά συνέπεια, η κράτηση του Μπράνσον εδώ και καιρό επιβαρύνει εξαιρετικά το κλίμα των ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένων σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Εν ολίγοις, όσο ακραίο και να είναι το καθεστώς Ερντογάν, ο πάστορας από τη μία έχει γίνει ζήτημα που πλέον προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ η σημασία που έχει δοθεί στην υπόθεση μπορεί να τον μετατρέψει σε «εργαλείο» που θα αποφορτίσει σε κάποιον βαθμό τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Με βάση αυτό το σκεπτικό και με την προσθήκη ότι στη δίκη που διεξάγεται στη Σμύρνη παρίστανται Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ένας Γερουσιαστής, έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί στην πράξη ποια θα είναι η τουρκική εκτίμηση της κατάστασης, η οποία θα αποτυπωθεί στην απόφαση και τη στάση του προεδρικού μεγάρου,

Α μπορούσε να γλιτώσει τα ισόβια με τα οποία απειλείται, αν και μικρή σημασία έχει, καθώς όποτε θέλει ο πρόεδρος παρακάμπτει την «ανεξάρτητη» τουρκική «Δικαιοσύνη». Ο δικηγόρος του πάστορα, Ισμαήλ Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε στο Reuters πως η κατηγορία είναι εντελώς ανύπαρκτη και τα στοιχεία δείχνουν ότι συνελήφθη εξαιτίας της πίστης του!

Η υπερασπιστική γραμμή μοιάζει λίγο «ύποπτη», καθώς απαλλάσσει την Τουρκία από κάθε άλλη πρόθεση. Είναι κατανοητό ότι ίσως και να μη γινόταν αλλιώς, όμως δείχνει ότι το «παιχνίδι στο γήπεδο» θα διεξαχθεί» με τη μπάλα στη εξέδρα»!