Θα μπορούσε να αλλάξει άραγε τη σημερινή του ρότα το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία;

Η επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία απλώς δεν μπορούσε να μη γίνει. Οι Τούρκοι γνώριζαν, οι Σύροι γνώριζαν, πάνω από όλα, οι Ρώσοι γνώριζαν. Κωμωδία; «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος» για να κατέβουν στους δρόμους κάποιοι γραφικοί στην Αθήνα; Πλήγμα στο καθεστώς Άσαντ; Φλερτ προς την Τουρκία, κλείσιμο ματιού προς τη Μόσχα ή προειδοποίηση για το μέλλον;

Όλα αυτά μαζί, μάλλον. Η δυτική επίθεση κατά των χημικών εγκαταστάσεων του Άσαντ διήρκεσε μόλις 52 λεπτά. Αυτό ήταν όλο. Εβλήθησαν καμιά εκατοστή πύραυλοι κατέστρεψαν ότι ήταν προβλεπόμενο να καταστρέψουν, δεν σκότωσαν διότι όλοι οι στόχοι είχαν εκκενωθεί, δεν ακούμπησαν Ρώσους διότι οι Ρώσοι είχαν ειδοποιηθεί και ΔΕΝ έπραξαν το παραμικρό για να αναχαιτίσουν τους πυραύλους.

Οι Ρώσοι άφησαν την «αρχαία» συριακή αεράμυνα να ρίξει, για την τιμή των όπλων, διατεινόμενοι εκ των υστέρων ότι κατέρριψαν το 70% των πυραύλων που βλήθηκαν, ποσοστό που δεν θα επιτύγχαναν ούτε με τους S-400 που λέει ο λόγος, όχι με τους… «προϊστορικούς» S-200 έναντι στόχων όπως οι χαμηλά ιπτάμενοι πύραυλοι κρουζ.

Αν και λένε πως στο «θαύμα» ενεπλάκησαν και Pantsir S1 και τα Buk. Ο αναμενόμενος βομβαρδισμός της Συρίας που ο πλανήτης ανέμενε με «κομμένη την ανάσα», αποδείχθηκε καθαρός άνθρακας αντί θησαυρός. Στη Δαμασκό δεν είχε καν επιβληθεί συσκότιση ενόψει αεροπορικού βομβαρδισμού…

Ποιοι είναι οι νικητές; Όλοι. Η ΗΠΑ διότι υπερασπίστηκαν το γόητρό τους, μαζί με τους συμμάχους τους, με κόστος μερικούς πυραύλους, η Ρωσία διότι εξήλθε αλώβητη σε περιοχή που μειονεκτεί λόγω απόστασης… Με τη Δύση, ουσιαστικά, να αποδεικνύει την «καλή της πίστη» (βλ. αυτοπεριορίζεται φοβούμενη πως δεν θα μπορέσει να ελέγξει τα πιο κακά από τα σενάρια!) και τη Μόσχα, λαμβάνοντας το μήνυμα να ανοίγει, άμεσα, παράθυρο διαλόγου.

Το δε συριακό καθεστώς από την πλευρά του μπορεί να εμφανίζεται ανθεκτικό – αν και δεν είναι. Και δεν είναι διότι η Ρωσία δεν μπορεί να το καλύπτει εσαεί. Γι’ αυτό οι Ρώσοι θέλουν πολιτική λύση που έχει ως στόχο την κατ’ επίφαση διατήρηση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί ουσιαστικά έθεσαν το θέμα τριχοτόμησης της Συρίας, ενός τεχνητού, ας μη γελιόμαστε, κράτους που δημιουργήθηκε από μια γραμμή στον χάρτη, που δεν είχε ποτέ, ούτε έχει εθνική ομοιογένεια και που εδώ και δεκαετίες κυβερνάται δικτατορικά από μια οικογένεια.

Το καθεστώς Άσαντ ΔΕΝ είχε λόγο στην συνάντηση των τριών. Το καθεστώς Άσαντ, υπό την παρούσα του μορφή στη Συρία όπως την ξέραμε, δεν έχει μέλλον. Θα ήταν ανόητο να κλιμακωθεί μια κρίση Δύσης – Ρωσίας για χάρη του.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Δύση ή το Ισραήλ θα αδιαφορήσουν αν το καθεστώς κινηθεί διαφορετικά στο μέλλον. Αυτό το «διαφορετικά» μένει να διευκρινιστεί… σίγουρα δεν υπονοείται η πλήρης αποδέσμευση από τη Μόσχα.