Τέσσερα LCS της κλάσης Freedom για τη Σ. Αραβία

Η Lockheed Martin κέρδισε συμβόλαιο ύψους 22,7 εκ. δολαρίων, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας 6 δισ. δολαρίων για την ναυπήγηση τεσσάρων πλοίων παράκτιου αγώνα για τη Σαουδική Αραβία. Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε μέσω της Αμερικανικής Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων βάσει του προγράμματος πωλήσεων σε ξένα κράτη.

Οι εργασίες, σε αυτή τη φάση, θα γίνουν στις ΗΠΑ και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018. Τον Μάιο του 2017 η Σαουδική Αραβία και η Lockheed Martin συμφώνησαν για την ναυπήγηση τεσσάρων βελτιωμένων σκαφών LCS της κλάσης Freedom.

Η εξαγωγική έκδοση των σκαφών αναφέρεται ως Πλοία Επιφανείας Πολλαπλών Αποστολών (Multi-Mission Surface Combatant – MMSC) από τη Lockheed Martin. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την ακριβή διαμόρφωση των σκαφών, αλλά σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα σκάφη θα διαθέτουν το σύστημα ελέγχου μάχης COMBATSS-21 και πέντε ραντάρ TRS-4D.

Επιπλέον θα διαθέτουν 16 κάθετους εκτοξευτές MK-41 (Vertical Launch Systems – VLS) και 532 πυραύλους RIM-162 Evolved Sea Sparrow. Η Σαουδική Αραβία επίσης ζητά την πώληση εκτοξευτών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας Harpoon, συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας MK-15 Mod 31 SeaRAM CIWS και πυροβόλα OTO Melara MK-75 των 76mm.