Τέλειωσε και η συμφωνία Τουρκίας-Eurosam για τα SAMP/T και τους Aster 30

Η φρενίτιδα των εξοπλισμών της Άγκυρας συνεχίζεται, καθώς μετά τη συμφωνία της με τους Ρώσους για τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400, έρχεται η σειρά της Ευρώπης με την οποία φαίνεται πως ολοκληρώθηκε συμφωνία για την ανάπτυξη όμοιου «τουρκικού» συστήματος αεράμυνας, μακρού βεληνεκούς, με βάση το SAMP/T της κοινοπραξίας Eurosam, που αξιοποιεί τους πυραύλους αναχαίτισης Aster 30.

Για να μην αφήσει τους Αμερικανούς παραπονεμένους, καθώς δείχνουν να παρακολουθούν την πάλαι ποτέ σύμμαχο Τουρκία ενεοί, να γράφει τους νέους δικούς της κανόνες λειτουργίας μιας συμμαχίας, φρόντισε να προωθήσει συμφωνία λίγο μεγαλύτερη των 634 εκατομμυρίων δολαρίων, για την προμήθεια πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C-7 AMRAAM, για τα τουρκικά F-16.

Για την υπόθεση της τουρκικής συνεργασίας με τη Γαλλία και την Ιταλία που έχουν συστήσει την κοινοπραξία Eurosam, οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών αποφάσισαν στις 8 Νοεμβρίου την ίδρυση νέας κοινοπραξίας, η οποία στόχο θα έχει τη βοήθεια της Τουρκίας να ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα LORAMIDS, το οποίο «τρέχουν» οι Aselsan και Roketsan.

Βέβαια, αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση των Τούρκων στόχο έχει αφενός να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη και επιρροή στο πλαίσιο των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.

Άρα, εξ ορισμού πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε, ότι Γαλλία και Ιταλία, εκπροσωπούμενες από τις Total και ENI, ξεκινούν τις γεωτρήσεις σε «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ. Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες…